Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Miljoen Google-accounts gehackt met behulp van virus op Android

01-12-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
01-12-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Criminelen hebben toegang gekregen tot meer dan één miljoen Google-accounts via een virus op Android. Het virus, genaamd Gooligan, zit verstopt in Android-apps die er betrouwbaar uit lijken te zien. Het steelt e-mailadressen en de bijbehorende authenticatie-tokens die op Android-telefoons zijn opgeslagen. Hierdoor kunnen de makers van het virus toegang krijgen tot de Google-accounts van de eigenaars van de telefoons. Vervolgens verdienen ze geld door betaalde apps uit de Play Store te downloaden.

Inmiddels zouden er al meer dan 2 miljoen apps zijn gedownload door geïnfecteerde apparaten, zegt beveiligingsbedrijf Check Point, dat het virus heeft ontdekt. Het bedrijf werkt samen met Google aan een oplossing en aan maatregelen om verdere verspreiding te beperken. Tot nu toe wordt het virus dagelijks op 13.000 smartphones geïnstalleerd.

Alleen oudere versies die een bepaald lek bevatten zijn kwetsbaar: Jelly Bean, KitKat en Lollipop. Doordat voor veel smartphones Android-updates niet of laat beschikbaar komen, is driekwart van alle Android-toestellen wereldwijd kwetsbaar, stelt Check Point.

Wil je weten of jouw Google-account gehackt is door dit virus? Dan kun je dat checken met deze gratis online tool. Als er is ingebroken, dan moet je je smartphone of tablet helemaal opnieuw installeren door het besturingssysteem er opnieuw op te zetten (flashing genaamd). Terugzetten naar fabrieksinstellingen vanaf het toestel zelf is niet genoeg. “We raden aan het apparaat uit te zetten en ermee naar een gecertificeerde professional of je mobiele service provider te gaan”, zegt Michael Shaulov, head of mobile products bij Check Point.

Deel dit artikel