T-Mobile blog Founders blog
mobiel internet laptop t-mobile
Overzicht Mobiel

Mobiel internet op je laptop? Zo doe je dat!

11-08-2020 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
11-08-2020 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Mobiel internetten op je laptop: hoe gaat dat in zijn werk?

Elke moderne laptop kan het: via wifi draadloos verbinding maken met internet. Maar wat als er geen wifi-netwerk beschikbaar is en je tóch online wilt? Dan kun je van je smartphone een hotspot maken. Je telefoon is dan het wifi-netwerk waarmee je laptop verbinding maakt. Op die manier ben je met je laptop via mobiel internet online.

Hoe maak ik een hotspot?

Elke smartphone kan het: een hotspot maken. Dat is het delen van je mobiele internetverbinding met andere apparaten. De manier waarop je dat doet? Dat verschilt per besturingssysteem. Hieronder lees je hoe je een hotspot aanmaakt met Android-telefoons en op de iPhone.

Een hotspot maken met Android

 1. Open het instellingenmenu.
 2. Druk op ‘Netwerk en internet’.
 3. Druk op ‘Hotspot en tethering’.
 4. Druk op ‘Wifi-hotspot instellen’.
 5. Je kunt de hotspot nu een naam en wachtwoord geven.
 6. Zet de hotspot aan. Hij is nu via het wifi-menu van je laptop zichtbaar onder de naam die je ‘m in het instellingenmenu hebt gegeven.

Goed om te weten: elke Android-telefoon verschilt. Misschien werkt het instellen op jouw smartphone dus nét iets anders.

Een hotspot maken met de iPhone

 1. Open het instellingenmenu.
 2. Druk op ‘Persoonlijke hotspot’.
 3. Schuif de slider naast ‘Sta anderen toe verbinding te maken’ naar rechts.
 4. Stel een wachtwoord in om de hotspotverbinding te beveiligen
 5. De hotspot is nu zichtbaar via het wifi-menu van je laptop.

Mobiel internet op laptop: veiliger dan openbare wifi-netwerken

Ook als er openbare wifi-netwerken beschikbaar zijn, is het soms slim om tóch via een hotspot te internetten. Openbare wifi-netwerken zijn vaak onbeveiligd. Dit betekent dat er ook andere mensen via dit netwerk online zijn. Prima als je even het nieuws wilt lezen, maar iets persoonlijks als internetbankieren kun je beter doen via een beveiligd netwerk. Wil je toch graag mobiel internetten op je laptop, maar dan wel zo veilig mogelijk? Beveilig je persoonlijke hotspot dan met een wachtwoord. Je kunt dan veilig je wifi delen met je laptop. Ideaal om overal internet op je laptop te hebben. Onderweg of op een andere locatie. Of thuis met je pc als de wifi hapert.

mobiel internet tablet laptop t-mobile

Dataverbruik en andere dingen om op te letten

Met een hotspot internet je via mobiel internet op je laptop. Wist je dat 4G en 5G sneller zijn de meeste wifi-netwerken? Het is dus een prima manier om op locatie te werken op je laptop of om een film te streamen. Goed om op te letten: het dataverbruik. Een laptop verbruikt over het algemeen namelijk meer data dan een telefoon.

Dit komt onder andere omdat desktopsites meer data verbruiken dan mobiele sites. Bovendien zijn veel laptops verbonden met clouddiensten die realtime synchroniseren. Een back-up wordt bijvoorbeeld automatisch geüpload naar de cloud en kan veel data verbruiken. Zeker met een kleinere internetbundel kun je dat beter via wifi doen. Heb je Unlimited van T-Mobile? Dan zit je altijd goed. Heb je dit nog niet en werk je vaak via mobiel internet op je laptop? Goede reden om over te stappen op Unlimited van T-Mobile!

Iets anders om rekening mee te houden als je via een hotspot internet op je laptop: de batterij van je telefoon gaat sneller leeg. Werk je buiten de deur? Dan is het slim om je telefoonoplader of een externe batterij mee te nemen.

Mobiel internet op je laptop via Data Only

Met een hotspot ben je op een makkelijke manier online op je laptop. Doe je dit liever niet? Dan zijn er andere mogelijkheden, zoals een data simkaart. Zo kun je voor je laptop of tablet een speciaal Data Only-abonnement afsluiten. Dit is een mobiel abonnement met alleen een databundel. Sommige laptops en tablets hebben een simkaartaansluiting voor deze Data Only-simkaart. Heeft je apparaat dat niet? Voor laptops zijn er dongels beschikbaar die je via USB aansluit. Met een mifi abonnement voor een mifi-modem heb je altijd je eigen wifi-netwerk op zak waarmee je laptop verbinding maakt met mobiel internet. De batterij van je telefoon zal je dankbaar zijn!

Deel dit artikel