Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Mobiel wifi dat is opgewassen tegen de massa

08-01-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
08-01-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Een slimme technische oplossing en een goed mobiel netwerk: daarmee kunnen ICT-dienstverlener PADACO en T-Mobile vrijwel overal mobiel wifi aanbieden, voor een bijna grenzeloos aantal gebruikers.

Gratis wifi was tot voor kort een service waarmee bedrijven zich konden onderscheiden. Maar die tijd is voorbij. Consumenten en zakelijke gebruikers verwachten vandaag de dag dat wifi-netwerken overal beschikbaar zijn – in de retail, op congressen en tijdens evenementen. Op die plekken verwachten mensen bovendien dezelfde kwaliteit en snelheid als thuis.

Een mega databundel
ICT-dienstverlener PADACO bedacht een technische oplossing waarmee het razendsnel een mobiel wifi-netwerk kan optuigen waar massaal op gesurft kan worden. ‘Het gaat om een technische oplossing waarbij we heel veel extra bandbreedte op een mobiel wifi-punt creëren door simkaarten aan elkaar te koppelen’, vertelt eigenaar Patrick de Groot van PADACO. ‘Daardoor maken we ineens de volledige datacapaciteit van een groot aantal mobiele aansluitingen vrij, in plaats van dat iedereen op een eigen aansluiting surft’, licht hij als technisch eindverantwoordelijke van het bedrijf toe. Door een megabundel aan data beschikbaar te maken waarmee vele mensen tegelijk kunnen surfen, wordt de kans op overbelasting van netwerk gereduceerd tot vrijwel nihil.

Patrick de Groot (l) en Dave van Duijvenbode van PADACO.

Patrick de Groot (l) en Dave van Duijvenbode van PADACO. De ICT-dienstverlener uit Aalsmeer bedacht een technische oplossing waarmee het in korte tijd wifi-netwerken kan optuigen die bestand zijn tegen massaal gebruik.

Live streamen vanaf vijf locaties
PADACO maakt voor het aanbieden van mobiele wifi gebruik van het nieuwe 4G-netwerk van T-Mobile. De Groot stelt dat een mobiel wifi-netwerk dat tot tienduizenden mensen kan bedienen binnen een dag staat. Er hoeft immers geen mobiele zendmast geplaatst te worden of kabel getrokken. Zo realiseerde het bedrijf voor deze zomer de mobiele wifi voor de organisatie van de Tour de France in Utrecht. Voor de Kamer van Koophandel maakten ze het mogelijk dat er tijdens de Dag van de Innovatie van de KvK verbinding was tussen vijf verschillende plekken via een live stream. Momenteel faciliteert het Aalsmeerse bedrijf voor het COA op diverse opvanglocaties mobiel internet voor vluchtelingen, vertelt mede-eigenaar Dave van Duijvenbode van PADACO. ‘Ook hier zorgen we ervoor dat op meerdere plekken zo’n 1.000 tot 1.200 mensen dagelijks probleemloos toegang hebben tot snel 4G-internet.’

Content filtering
Door gebruik te maken van tools als web content filtering en bandbreedte management, houdt PADACO het mobiele wifi-netwerk veilig en stabiel. Met deze en andere tools kan ook het ook garanderen dat het wifi-netwerk alleen gebruikt wordt, waarvoor de klant wil dat het gebruikt wordt. ‘Bijvoorbeeld door alleen toegang te geven tot de sites die onze opdrachtgever aangeeft, of een site als YouTube uit te sluiten.’

Samenwerking met T-Mobile gezocht
PADACO heeft voor het kunnen aanbieden van mobiel internet via 4G de samenwerking gezocht met T-Mobile, vertelt Van Duijvenbode, die commercieel eindverantwoordelijk is bij PADACO: ‘We zochten een partij die goed kan inspelen op onze flexibele behoefte, want ieder project dat we doen is weer anders en van een andere grootte. We merken ook dat T-Mobile in oplossingen denkt in plaats van beperkingen. Dat bevalt goed.’

Goed internet zegt iets over je bedrijf
Volgens PADACO is goed internet, of dat nu via glasvezel gaat of via 4G-netwerk, inmiddels een basisbehoefte voor ondernemers. ‘Goed internet zegt iets over de kwaliteit van je bedrijf. Daar worden steeds meer ondernemers zich bewust van, merken wij. Het zegt dat je je zaken op orde hebt en je werknemers en klanten serieus neemt’, stelt Van Duijvenbode. PADACO is inmiddels een van de grootste data-afnemers van T-Mobile, ze spreken van Terrabytes per maand. Beide bedrijven zijn momenteel in gesprek over een verdergaande samenwerking.

Wifi als marketing tool
Gratis wifi wordt tegenwoordig ook een steeds waardevollere marketing tool, volgens dit artikel op Frankwatching.nl. De website schijft: ‘Het aanbieden van gratis wifi is veel meer dan een extra service voor klanten. Door ze van dienst te zijn met een goede internetverbinding, krijg je meer inzicht in hun gedrag en voorkeuren. Inzichten die een waardevolle bijdrage leveren aan het behalen van bedrijfsdoelstellingen en je marketingstrategie versterken.’ PADACO levert oplossingen die wifi en social netwerken combineren om zo snel en eenvoudig te kunnen inloggen op een wifi-netwerk.

Nederland is een MKB-land
Van Duijvenbode wil benadrukken dat een goed mobiel wifi-netwerk voor elke ondernemer interessant is en niet alleen voor de ‘grote’ jongens. ‘Nederland is een MKB-land, dat beseffen wij heel goed. De meeste van onze oplossingen leveren we voor het midden- en kleinbedrijf. Dat kan mobiel 4G-internet zijn om beveiligingscamera’s (tijdelijk) te faciliteren of een oplossing voor een tijdelijk (nood)kantoorpand. Ook zit bijna een vijfde van kleinzakelijk Nederland op industrieterreinen of andere plekken waar nog geen glasvezel is, dus er is voor ons en T-Mobile nog veel te winnen.’

Deel dit artikel