T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

mooie foto's maken telefoon t-mobile
Overzicht Mobiel

Zo maak je mooie foto’s met je telefoon

14-02-2023 Leestijd: 6 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
14-02-2023 Leestijd: 6 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Van de ondergaande zon op vakantie tot die heerlijke lunch met familie; we fotografen het liefst elk mooi moment uit ons leven. Onze smartphone is ons nieuwe fototoestel geworden en gaat overal mee naartoe. Maar hoe leg je er eigenlijk goede foto’s mee vast? In dit blog delen we een aantal fotografietips en vertellen we welke smartphones mooie foto’s maken.

5 tips om mooie foto’s te maken

Een goede camera op een telefoon is tegenwoordig haast onmisbaar. Steeds vaker pakken we onze smartphone erbij om snel even een foto of video te maken. Het schieten van een perfect helder plaatje kan soms nog best lastig zijn. Vooral als je telefoon veel camera-opties heeft. Of als je net een nieuwe telefoon hebt. Daarom vind je hier een aantal handige fotografietips.

Kies een goede compositie

Voordat je een foto maakt, is het slim om na te denken over de compositie. Waar in beeld wil je het onderwerp terug laten komen? Is dit links in de hoek? Of toch liever in het midden? Voor het bepalen van een goede compositie kun je op de meeste telefoons hulplijnen gebruiken. Er verschijnt op het scherm dan een raster, die precies laat zien waar in beeld het onderwerp staat. Je kunt voor het bepalen van een compositie je aan basisregels houden zoals de Regel van derden of Gulden snede. Of je kunt natuurlijk zelf spelen met hoe je het beeld vastlegt.

Bepaal zelf het focuspunt

De camera van je smartphone kiest vaak zelf al een focuspunt. Hij selecteert dan het onderwerp dat het dichtste bij de lens is en stelt dit punt scherp. Kan handig zijn, maar niet wanneer je de focus juist op een ander onderwerp wil verleggen. Daarom is het slim om zelf het focuspunt te bepalen. Dit doe je op de meeste smartphones door op het scherm te tikken. Leg je vinger op hetgeen dat je scherp wil stellen en je lens zal vanzelf daarop focussen.

Zorg voor een goede belichting

Iets anders waar je op kunt letten bij het maken van een goede smartphonefoto is de belichting. Wanneer je die portretfoto van een vriend maakt, wil je natuurlijk dat hij zo helder en scherp mogelijk is. Een goede belichting helpt hierbij. Zo kun je met het licht van de ondergaande zon bijvoorbeeld heel warme foto’s maken. Binnen wil je weer dat het licht in je rug komt. En fotografeer je buiten tegen de volle zon in? Dan zal je camera juist meer moeite hebben met de belichting. Oftewel: experimenteer zelf met het licht en kijk wat het mooiste effect heeft op je foto. 

Zoom niet in met digitale zoom

Wil je een onderwerp dichterbij halen? Bijvoorbeeld die vogel in de boom? Dan wil je waarschijnlijk gelijk inzoomen. Toch is dit niet altijd even verstandig. De meeste telefoons hebben namelijk digitale zoom. Zoom je hiermee in? Dan wordt het beeld vergroot in plaats van dat je écht inzoomt. Je foto wordt hierdoor extra korrelig en wazig. Loop daarom altijd naar het onderwerp toe als je het van dichterbij wilt fotograferen. Dan wordt je foto op z’n mooist.

Duik in de instellingen van je camera-app

Wil je echt creatieve foto’s maken? Dan is het slim om de instellingen van je camera-app beter te leren kennen. Sommige smartphones hebben speciale camera-opties waarmee je nog mooiere foto’s maakt. Denk aan: het aanpassen van de belichting, een timerfunctie, een HDR-functie. Noem het maar op! 

Mooie foto’s maken in het donker

Ook kunnen veel smartphones goed foto’s in het donker maken. Fijn, als je bijvoorbeeld tot ‘s avonds laat een verjaardag hebt. Veel telefoons hebben een nachtmodus-functie. Foto’s worden dan genomen met een lange sluitertijd. Dit betekent dat de camerasensor extra lang licht kan opvangen. Extra belangrijk bij nachtmodus? Houd je telefoon goed stil. Beweging kan ervoor zorgen dat je foto minder mooi wordt. 

Pakt nachtmodus niet uit zoals je wil? Dan kun je ook handmatig aan de slag. Let dan op het diafragma. Je wilt bij nachtfotografie een diafragma met een lage f-waarde. Er is dan een grotere lensopening waardoor er meer licht op de sensor valt. Veel telefoons hebben maar één diafragma, waardoor je het licht kan aanpassen via de belichtings-schuifknop. Ook is het slim om te kijken naar de sluitertijd. Dit is de tijd die je cameralens gebruikt om een beeld vast te leggen. Hoe langer de sluitertijd, hoe beter belichte foto’s je krijgt. 

Welke telefoons maken mooie foto’s?

De meeste telefoons hebben tegenwoordig wel één of meerdere camera’s. Welke maakt de mooiste foto’s? Hieronder zetten we er een paar op een rij.

iPhone 14 Pro

De iPhone 14 Pro is een van de beste iPhone telefoons van het moment. Je kunt er heel goed foto’s mee maken. Op elk moment van de dag. Hij heeft een 48-megapixelcamera waarmee je extra heldere foto’s uit de losse pols schiet. Ook heeft hij een ultragroothoeklens voor panorama’s en een telelens voor close-ups. Met de iPhone 14 Pro kun je ook hele mooie selfies schieten. De selfiecamera heeft 12 megapixel en heeft autofocus. Hierdoor staat je gezicht altijd goed in beeld. En foto’s maken in het donker? Kan hij ook! Met nachtmodus schiet je de beste beelden bij weinig licht.

iPhone 14 Pro

De beste iPhone van dit moment. Ideaal om perfecte foto’s en video’s mee te maken.

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen vorige stap

Apple iPhone 14 Pro Zwart Apple iPhone 14 Pro Zilver Apple iPhone 14 Pro Goud Apple iPhone 14 Pro Paars

Samsung Galaxy S22 Ultra

Ook de Samsung Galaxy S22 Ultra is ideaal om foto’s mee te maken. Hij heeft in totaal vier camera’s. Waanzinnig is de 108-megapixel groothoeklens met Super Clear Glass om ongewenste weerspiegeling te voorkomen. Een ultragroothoeklens van 12 megapixel en twee 10 megapixel telelens met 3x en 10x optische zoom zorgen dat je in elke situatie het perfecte plaatje schiet. Ook is de Galaxy S22 Ultra ideaal als je graag selfies maakt, bijvoorbeeld voor op Instagram of Facebook. Met 40 megapixel en een speciale Authentic Portrait functie blinken je foto’s er gegarandeerd tussenuit. 

Samsung Galaxy S22 Ultra

Ideaal voor haarscherpe selfies.

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen vorige stap

Samsung Galaxy S22 Ultra Zwart Samsung Galaxy S22 Ultra Rood

OPPO Find X5

De OPPO Find X5 mag ook niet in het rijtje ontbreken. Met deze telefoon zijn je foto’s altijd scherp. Aan de achterkant vind je drie camera’s van 50, 50 en 13 megapixel. Hiermee maak je prachtige portretten, panorama’s en slow-motions. Zelfs ’s nachts. Je kunt met de telefoon ook tot 20x inzoomen. Ideaal voor haarscherpe close-ups. Extra leuk: de OPPO Find X5 heeft verschillende features voor fotobewerking. Hiermee maak je je foto’s nóg mooier. 

OPPO Find X5

Maakt prachtige portretten, panorama’s en nachtfoto’s.

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen vorige stap

OPPO Find X5 Zwart

Apps om mooie foto’s te maken

Verder zijn er ook een heleboel bewerking-apps om mooie foto’s mee te maken. We lichten een paar van de beste uit, voor iOS en Android. 

Pixlr

Pixlr geeft je een heleboel opties om je foto’s mooi te maken. Je kunt de belichting van een beeld aanpassen, contrasten toevoegen en zelfs kleurtonen veranderen. Ook kun je kiezen uit een heleboel gratis filters en effecten. 

App image
Pixlr – Photo Editor
Rating starRating starRating starRating starRating star

A free photo, collage and sticker editor.

Download deze app hier

Afterlight

Ook Afterlight is een fijne fotobewerking-app. Je kunt via deze app elk aspect van je foto veranderen: van de belichting tot de korrel. Verder kun je uit verschillende texturen en filters kiezen. Fijn als je wil dat je foto op Instagram net iets anders is dan gewoonlijk. 

App image
Afterlight
Rating starRating starRating starRating starRating star

De perfecte beeldbewerking app voor snelle en straight-forward bewerken.

Download deze app hier

VSCO

Via VSCO kun je foto’s én video’s bewerken. Pas het contrast aan om je foto nog meer op te laten vallen. Of gebruik de korrel- en vervaging-functie om een analoog effect na te boosten. Je kunt in de app ook gebruikmaken van presets. Dit zijn bewerkingen die de app al voor je uitgedacht heeft. Handig!

App image
VSCO: Foto- en video-editor
Rating starRating starRating starRating starRating star

Geavanceerde foto- en videobewerkingstools voor makers, door makers

Download deze app hier
Deel dit artikel