Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Koffie met Mr. Bitcoin Martijn Wismeijer

14-01-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
14-01-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Nog voordat de sessie écht is begonnen zitten mensen al gezellig te kletsen met Martijn. Er is dan ook genoeg aanleiding voor een praatje. Op tafel staat de Bitcoin ATM. Een interessant apparaat waar je makkelijk Bitcoins mee kunt kopen.   

bitcoinDe kat een chip, Martijn een chip

T-Mobile’s Soo kwam Martijn ‘Mr. Bitcoin’ Wismeijer op het spoor op de Permanent Beta Dag. Martijn was daar omdat hij wist dat Tom van Oudenaarden, de enige man in Nederland die chips in mensenlichamen implanteert, er zou zijn. “Die chip lag al een tijdje op tafel, met naald en al. Ik zag op Youtube dat mensen zelf aan de slag gingen. Er kwam vooral veel bloed voorbij en er stond een fles rum op tafel. Dat ging niet goed. Het is wat dat betreft ook niet echt een doe-het-zelf product.” De ophef die het plaatsen van de chips leverde begrijpt Wismeijer alles behalve. “Mijn kat heeft er ook al vijftien jaar eentje. Die zeurt daar toch ook niet over? Ik wilde gewoon een veilige plek om mijn Bitcoins op te bergen.” Daarbij houdt Wismeijer niet van een externe polonaise aan zijn lijf. “Ik heb niks met juwelen en blingbling. In 2013 had ik een ring met een chip er in. Dat vond ik maar niks. Met een ring kan je blijven haken, het ding zit in de weg. Dan de Google Glass. De batterijduur is teleurstellend. Je weet nooit of iemand nou wat zit op te nemen of niet. En bovendien. Een batterij aan je oor. Dat is toch helemaal niks?”  Dus toen Martijn hoorde dat je ook een chip in je lijf kunt implanten, wist hij dat dat iets voor hem was.

Arm afhakkenbitcoin2

Martijn houdt zijn telefoon bij de chip. Hij heeft er in iedere hand één zitten. Tussen zijn duim en wijsvinger. Door de telefoon bij de chip te houden, opent de portemonnee en kan hij Bitcoins uitgeven. Wismeijers arm afhakken heeft geen zin, de Bitcoins zitten veilig opgeborgen achter een wachtwoord. Wat er verder in de chip kan? Visitekaartjes, telefoonnummers, links naar websites. De chip zelf bevat 880 bytes.

“Als ik nu Bitcoins had gedumpt, had ik 30 miljoen gehad.”

Flippo’s en Bitcoins

Cru genoeg kwam Wismeijer met Bitcoins in aanraking in het jaar dat hij mantelzorg aan zijn partner verleende. Het was in de wachtkamer van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis waar hij de eerste white papers over Bitcoins las. Na een carrière bij onder andere KLM en Fortis  begon hij met freelancen. “Een oud collega van mij was met Bitcoins bezig. Ik vond het eigenlijk net Flippo’s. Ik vond het wel leuk allemaal, maar had ook andere dingen aan mijn hoofd.” Later kwamen de Bitcoins toch weer op het pad van Martijn. Via Mt. Gox heeft hij Bitcoins op de markt gedumpt “Ik bleef maar dumpen, er bleef niks over. Als ik dat nu had gedaan, had ik 30 miljoen euro gehad. Er zijn maximaal 21 miljoen Bitcoins. Momenteel zijn er 13 à 14 miljoen in omloop. Bitcoins zijn schaars, daarom heeft het waarde. Bijna alles wat digitaal is, is niet schaars, want het is er in overvloed, behalve Bitcoins.”

One trick pony ATM

Vorig jaar kwam Martijn in aanraking met de Bitcoin ATM’s. Hierdoor werd ’s werelds eerste Bitcoin ATM collectief, Mr. Bitcoin samen met zijn business partner opgestart. Het doel? Zoveel mogelijk Bitcoin ATM’s plaatsen, waar mensen eenvoudig Bitcoins kunnen opnemen.  Het model dat hij mee heeft genomen naar deze T-Mobile TeaTime, weegt twintig kilo en blijkt een van de lichtsten in zijn soort te zijn. “Er zit een Android computer, webcam en een vingerafdruklezer in. Een one trick pony. Hij kan maar één ding: Bitcoins verkopen. Dit is het eerste goedwerkende model dat ik in Nederland durf neer te zetten. Bij de andere apparaten moest ik er een slaapzak bij leveren voor de operator.”

“Momenteel hebben we vijftien ATM’s in het collectief, waarvan vier in Nederland. Het is niet zo dat de telefoon roodgloeiend staat met aanvragen, maar die in Café Kobalt in Amsterdam wordt druk bezocht. En daar ben ik blij om.” De ATM update elke zoveel seconden de koers. Soms loont het dus om even een kopje koffie te doen en de koers af te wachten. Volgens Martijn hebben alle locaties waar de Bitcoin ATM staat dan ook een hogere omzet gekregen dankzij de ATM.

“Soms moet je even een kopje koffie drinken voor een betere wisselkoers.”

bitcoin3Zelf aan de slag

Bitcoins staan op internet. Om toegang te krijgen tot Bitcoins heb je een private key nodig. Bitcoins worden beheerd zonder tussenkomst van een financiële instelling. Je bent eigenlijk zelf mede-beheerder. Martijn gebruikt als Bitcoinportemonnee Mycelium (direct downloaden: Android en iOS). Als je zo’n Bitcoinbewaarpotje hebt aangemaakt, kan je al Bitcoins kopen. Bijvoorbeeld bij de automaat van Mr. Bitcoin. Het is raadzaam om je van tevoren in te lezen over Bitcoins voor je je op de Bitcoinmarkt stort.

Het grootste voordeel van Bitcoins? Martijn haalt een voorbeeld aan over de leren schoenen die hij importeerde uit Iran. “Iran en Nederland mogen officieel geen handel drijven. Maar omdat ik met Bitcoins betaalde kon het wel. Ik kreeg de leren schoenen, keurig verpakt in kranten opgestuurd per post.” En dat is volgens Wismeijer precies de kracht van de Bitcoin. Naast dat je geen bankrekening nodig hebt, kan je dankzij de Bitcoin met de hele wereld handeldrijven. In sommige landen heeft niet iedereen een bankrekening, maar wel een mobiele telefoon.

Wat de toekomst van de Bitcoin brengt? De tijd zal het leren. Aan Martijn Wismeijers tomeloze passie en enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen.

Collega Louis Jansen schreef ook een leuk verslag over deze TeaTime.

Deel dit artikel