Populaire zoekopdrachten

LG Nexus 5X
Overzicht Geen categorie

LG Nexus 5X: de pure chocola onder de telefoons

27-10-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
27-10-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Als die-hard Nexus-fan volg ik al ruim drie maanden met veel spanning de geruchten over de nieuwe Google Nexus-telefoon. Toen ik hoorde dat T-Mobile dit toestel ook gaat verkopen, was ik zo blij dat ik een vreugdedans maakte op kantoor! Ik werk namelijk al twee jaar in een iPhone-bolwerk bij T-Mobile en hoop dat er nu eindelijk Nexus-vriendjes en -vriendinnetjes bijkomen! 

In dit blog ga ik je proberen uit te leggen waarom ik zo trouw ben aan de Google Nexus-toestellen. Het is een cult dingetje waar je als zelfrespecterende nerd graag mee gezien wilt worden tussen al die dertien-in-een-dozijn iPhones.

De Google Nexus-toestellen worden in nauwe samenwerking met Google ontwikkeld door de grote leveranciers als LG en Samsung, waarbij de meest pure vorm van het besturingssysteem (Android) wordt geïnstalleerd. Ieder jaar komt er rond september een nieuwe versie uit, met direct ook een update van het Android systeem.

Wat maakt de Nexus zo bijzonder?

Liever leg ik je eerst uit wat de Google Nexus niet is. Het is namelijk geen high-end apparaat met 300 miljoen-miljard pixels camera, mega scherm en (kryptonite) batterij waar je een jaar mee doet. Het besturingssysteem (Android) is wél high-end.

Google levert met de Nexus-toestellen de meest pure vorm van Android. Dat betekent dat je met een Nexus toestel altijd als eerste het nieuwste systeem en de eerste (veiligheid-) updates hebt draaien. Een leuke bijkomstigheid aan Android is, dat het besturingssysteem in de laatste 2 jaar sneller is geworden en met de meest recente update ook je batterij tot bijna twee keer langer mee gaat. Dit in tegenstelling tot bijna alle andere telefoons.

Pure vorm of pure chocolade?

Elke nieuwe Android software-update wordt geïntroduceerd met een naamverwijzing naar een populair snoepgoed. In de afgelopen jaren slingerden er, in willekeurige volgorde, de volgende snoepjes op het Google kantoor rond: Jellybean, KitKat en IceCream Sandwich.
Ben je benieuwd naar het verloop van deze evolutie, inclusief afbeeldingen van het systeem? Kijk dan even hier

Android updates

Twee weken geleden ontving ik de nieuwste (én smakelijke) software-update: Marshmellow.  Meer tips en informatie over Marshmellow lees je in dit uitgebreide artikel

Voor mij persoonlijk betekenen al deze versies maar één smaak; en die is Puur. Met puur bedoel ik de meest essentiële vorm van Android en dat heeft een paar mooie voordelen:

  1. Puur betekent geen onzin, puur betekent het volle vermogen en aandacht van je telefoon om te doen wat jij wil dat je telefoon doet.
  2. Google probeert iedere versie van Android te verbeteren, je telefoon wordt na een software-update eerder sneller dan langzamer. Voorbeeld: mijn trouwe Nexus 5 is nog minstens zo snel, of zelfs sneller, als toen ik deze twee jaar geleden kocht. En dat voor “slechts” 400 euro. 
  3. Vrijheid, je kunt jouw telefoon helemaal inrichten zoals jij dat wilt. Inclusief het toevoegen en vooral ook verwijderen van apps die jij wel of niet wilt gebruiken.

Bloatware

Opschepsoftware zou je dit kunnen noemen, veel leveranciers van Android toestellen proberen het systeem “beter” te maken met eigen toepassingen en apps die je er nooit vanaf krijgt. Dit soort bloatware is vaak onzinnig of bestaat in de pure vorm van Android ook al. Omdat de leveranciers bij iedere software update van Android hun eigen versies moeten maken en testen, moet je soms wel een half jaar wachten voordat jouw telefoon ook weer helemaal veilig en up-to-date is. Zie bijvoorbeeld ook de conclusie in dit nieuwsbericht.

Nadelen

NexusLaten we eerlijk zijn, er zijn ook een aantal nadelen aan de Google Nexus. De kwaliteit van de camera in mijn versie is wat minder en de introductie van Android 5.0 was een flinke tegenvaller. Er waren veel bugs, waaronder problemen met de batterij die snel leegliep. Gelukkig was er binnen een maand een software-update beschikbaar. Sinds deze update heeft Google haar releasebeleid aangepast en is het systeem met de introductie van ‘Material Design’ een zeer volwassen besturingssysteem geworden, waar zelfs Apple een lesje van kan leren.

Google Now

Google Now is een standaard instelling op Android. Dit is je online assistent die continu op de achtergrond draait en je helpt bij verschillende dagelijkse zaken. In mijn wintersport blog kan je een introductie over deze instellingen lezen.

Zeg je “Okay Google” dan wordt hij wakker en kun je er tegen praten. Zo zeg je bijvoorbeeld voor het slapen gaan, “Okay Google, stel mijn alarm in voor 07:00 uur morgenochtend” en het is geregeld.

Een ander voorbeeld; als je een e-mail ontvangt over je vlucht kan Google die e-mail ontcijferen. Google haalt de vluchtgegevens voor je op en begint je al een paar dagen vooraf te vertellen over het weer op je bestemming. Ook krijg je een signaal wanneer je moet vertrekken naar het vliegveld. Heb je online ingecheckt? Dan zie je ook de barcode op je scherm waarmee je het vliegtuig in kunt. Erg handig!

Google Now
Google Now zit ook op alle andere Android toestellen, maar is daar meestal door de bloatware van de leverancier meer naar de achtergrond verwerkt. Op een Google Nexus toestel ben je uiteraard altijd de eerste met deze super handige updates.

Is de Nexus iets voor jou?

Deze conclusie ga ik natuurlijk niet voor jou trekken, maar ik ben al twee jaar erg tevreden over mijn Nexus 5 telefoon. De LG Nexus 5X is vanaf 9 november bij T-Mobile te koop. Bestellen kan al vanaf 2 november. Ik kan je stiekem verklappen dat de Nexus 5X voor een mooie scherpe prijs verkocht gaat worden! Het wordt voor mijzelf dus een lastige opgave om dit toestel niet aan mijn neus voorbij te laten gaan. Meer informatie over de pre-order van de Nexus 5X hier

Ben jij bekend met de Google Nexus toestellen of ook een die-hard Nexus fan? Laat het mij weten, ik wissel graag ervaringen en of ideeën met je uit op het T-Mobile Forum.

Deel dit artikel