Makkelijker en sneller meerdere apps tegelijkertijd gebruiken, meer controle over je privacy en sneller je telefoon bedienen via het vernieuwde notificatiecentrum. Ja, ook Android 11 barst weer van de nieuwe functies voor je telefoon. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje.
Bubbels: belangrijk in de nieuwste Android-versie
Heb je Facebook Messenger? Dan ben je vast bekend met het bubbeltje dat zichtbaar blijft als je andere apps gebruikt. Handig om extra snel een gesprek te openen. Voor liefhebbers daarvan is er goed nieuws: deze bubbelfunctie zit standaard in Android 11. Handig om extra snel sms’jes te lezen. Het is de bedoeling dat ook andere apps de functie kunnen gebruiken. Prettig als je extra snel de groeps-app van de familie of je vriendengroep wilt openen. Het mooie aan deze functie: je bepaalt zelf welke gesprekken een bubbeltje verdienen. Zo lees je belangrijke berichtjes eerst en kun je de vele berichtjes in bijvoorbeeld de app van je sportteam rustig later een keer bekijken.
Grote metamorfose voor het notificatiecentrum
De meeste mensen kunnen er mee lezen en schrijven: het notificatiecentrum van hun Android-telefoon. Dat gaat flink op de schop. Zo worden soortgelijke meldingen meteen gesorteerd. En kun je meldingen opdelen in belangrijke en minder belangrijke. De belangrijke vragen zo direct je aandacht, de minder belangrijke houden zich stil en zie je zodra je zelf het notificatiecentrum opent. Ook bedien je via het verbeterde snelstartmenu (dat je van onderaan je scherm omhoog veegt) sneller andere slimme apparaten, zoals de thermostaat thuis.
Drijvende video’s in de nieuwste Android-versie
Wil je tijdens het streamen van het nieuws of een vlog ook andere dingen op je telefoon doen? In Android 11 kun je een video verder laten spelen terwijl je overschakelt naar een andere app. Dit beeld-in-beeld ken je misschien al van WhatsApp.
Automatische donkere modus
Veel mensen kunnen niet meer zonder ‘m: de donkere modus. Hiermee zijn de kleuren van de Android-interface niet meer hoofdzakelijk licht, maar juist donker. Een stuk rustiger voor je ogen, waarvan je zeker ’s avonds profijt hebt. Ideaal om sneller in slaap te komen, want het maakt je ogen een stuk minder moe. Goed nieuws: je kunt met Android 11 de donkere modus met een timer automatisch aan- en uitzetten. Handig als je overdag liever de lichte modus gebruikt.
Makkelijker schermopnames maken
Op de iPhone is het een fluitje van een cent, maar op Android vaak nogal een gedoe: schermopnames maken. Dat kon altijd wel, maar dan via vaak krakkemikkige externe apps. Android 11 heeft standaard een functie om schermopnames te maken. Ook het maken van schermafbeeldingen gaat makkelijker.
Houdbaarheidsdatum voor app-rechten
Bij het opstarten van een app geef je toestemming voor allerlei dingen. Dat de app bijvoorbeeld je locatie mag weten. Of dat ‘ie je contactenlijst mag inzien. Ook als je de app al tijden niet gebruikt, houdt hij toegang. Maar waarom? Precies. Goed nieuws: de nieuwste Android-versie geeft een maximale houdbaarheidsdatum aan dit soort app-rechten. Ideaal als je nog veel oude apps op je telefoon hebt staan die je niet meer gebruikt.
Welke telefoons krijgen Android 11?
Google lanceerde Android 11 op 8 september. De Pixel-telefoons van Google zijn de eerste smartphones met de nieuwste Android-versie. Andere smartphones die Android 11 krijgen, zijn bijvoorbeeld de telefoons van OnePlus die met een abonnement bij T-Mobile te koop zijn. Ook een aantal OPPO-telefoons uit het aanbod van T-Mobile krijgen de nieuwste Android-versie, zoals de OPPO Find X2 en Find X2 Pro. Waarschijnlijk krijgen ook toptelefoons van Samsung, zoals de Galaxy Note20 en Galaxy S20 de update naar Android 11.
Soms is het even wachten op de nieuwste Android-versie
Het kan soms even duren voor je telefoon de nieuwste Android-versie krijgt. Dat komt omdat de fabrikant van je telefoon het besturingssysteem op maat moet maken voor jouw type smartphone. De ene fabrikant doet dit sneller dan de andere. Is je telefoon een paar jaar oud of was ‘ie heel betaalbaar? Dan is er een kans dat hij de nieuwste Android-versie niet krijgt. Zeker weten? Google dan op de naam van je telefoon + Android 11 update. Waarschijnlijk vind je dan het antwoord voor jouw telefoon. Succes!