Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Alles over NL-Alert

21-01-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
21-01-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Aan de reacties op social media merk ik dat er best veel vragen en misverstanden bestaan over NL-Alert. Hoog tijd dus om uitleg te geven over deze waarschuwingsdienst!

NL-Alert: van de overheid

Ontvang je een NL-Alert controlebericht? Geen angst: we zijn jou niet aan het spammen. NL-Alert is een waarschuwingsdienst van de Nederlandse overheid om burgers te informeren en te adviseren in een noodsituatie. Een voorbeeld hiervan is een brand waarbij giftige rook vrijkomt. De politie kan dan het advies geven om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. En daar horen periodieke testberichten bij.

Tijd om jouw toestel te checken

De overheid verstuurt twee keer per jaar, in juni en in december, een landelijk controlebericht. Op deze momenten heb je overal in Nederland de mogelijkheid om de ontvangst van een NL-Alert bericht op jouw toestel te checken. De overheid kondigt de verzending van het testbericht van tevoren aan via radio en TV.

NL Alert testbericht

Is mijn mobiele telefoon geschikt?

Vanaf 2013 ondersteunen bijna alle toestellen NL-Alert. De meeste toestellen staan standaard ingeschakeld voor ontvangst van NL-Alert. Echter, bij de Apple iPhone moet je als gebruiker de ontvangst zelf inschakelen, ook na een iOS upgrade. Ga naar Instellingen > Berichtgeving en scroll helemaal naar beneden. Vink Noodmeldingen aan zodat hij groen is.

Hoe komen ze aan mijn mobiele nummer?

Die hebben ze niet! NL-Alert gebruikt een speciale radiotechniek dat ‘cell broadcasting’ (letterlijk ‘zendmast omroep’) heet. Hiermee kan iedereen die in een bepaald alarmeringsgebied zit bereikt worden. Dus, zit jij in het uitzendgebied van die bepaalde zendmast, dan ontvang je het bericht gewoon. Om dit te doen, heeft NL-Alert jouw mobiele nummer of identiteit niet nodig!

Wordt het luchtalarm vervangen?

Sommige mensen denken dat de maandelijkse luchtalarm zal worden vervangen door NL-Alert. Dat is niet zo. NL-Alert is één van de middelen die worden ingezet in een noodsituatie. Andere middelen zijn de calamiteitenzenders, het luchtalarm, www.crisis.nl en het gebruik van sociale media.

Eén van de grootste voordelen van NL-Alert is dat het bij alle noodsituaties ingezet kan worden om je te waarschuwen én informeren over wat je het beste kunt doen. Het luchtalarm geeft altijd dezelfde boodschap: “Ga naar binnen, sluit ramen en deuren, en luister naar de calamiteitenzender”. Met NL-Alert kan ook aangeven worden wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen. Bijvoorbeeld dat je een gebied juist moet verlaten of dat er problemen zijn met het drinkwater.

Hiermee hoop ik je vragen beantwoord te hebben. Zijn er voor jou nog onduidelijkheden? Zet het in een reactie hieronder, ik leg het graag uit!

Deel dit artikel