Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Entertainment

Noorwegen wil benzineauto’s in 2025 verbannen hebben

08-06-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
08-06-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Noorwegen is de grootste gas- en olieleverancier van Europa, maar juist hier is het de bedoeling dat vanaf 2025 geen auto’s met verbrandingsmotor meer worden verkocht.

De Noren bevinden zich in een lastige positie: aan de ene kant doen ze er al jaren alles aan om het nationale vervoer zo schoon mogelijk te maken, maar aan de andere kant helpen ze er met eigen olie en gas aan mee dat er veel CO2 uitgestoten wordt. In 2025 wil de Noorse overheid dat niemand meer benzine- of dieselauto’s koopt, zo blijkt uit een verklaring van Vidar Helgesen, de verantwoordelijke minister.

Helgesen legde aan Mashable uit dat Noorwegen auto’s met een verbandingsmotor niet wil verbieden, maar er wel alles aan gaat doen om de verkoop van schone voertuigen te bevorderen. “Er is overeenstemming over het doel om vanaf 2025 geen auto’s met verbrandingsmotor meer te verkopen. We kiezen niet voor een verbod, maar zullen wel stevige maatregelen aankondigen.”

Tesla-topman Elon Musk liet via Twitter in ieder geval weten blij te zijn met de plannen van Noorwegen. What an amazingly awesome country. You guys rock”, zo schreef Musk. Noorwegen is ook nu al een kleine, maar belangrijke afzetmarkt voor Tesla. In 2015 was 18 procent van alle nieuwe auto’s elektrisch, goed voor zo’n 70.000 voertuigen.

 

Deel dit artikel