Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Ondertussen bij T-Mobile…

26-09-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
26-09-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Excuses voor de woordgrap in de titel, maar het is moeilijk te laten. T-Mobile is bezig met een bijenproject om de wereld te redden. En omdat ik inmiddels in het bedrijf al bekend sta als ‘die bijenjongen’, aan mij de blije taak om je mee te nemen in dit project.

Imkerdroom

Jesse: “Ik zou het supercool vinden om stadsimker te worden.” André van Smartsensors.me: “Maar dat is… Luister… Wow, dan moeten we… Hoe toevallig! Holy shit, wat vet… Awesome!”. Zie hier een samenvatting (denk er gerust nog een paar uitroeptekens bij) van een gesprek tussen mij, T-Mobile medewerker Jesse, en André, sensorspecialist. We zaten aan tafel voor een heel ander project, maar bij het woord imker ontplofte de conversatie zowat en inmiddels is de eerste E-hive bijna een feit.

De bij is life

Om bij het begin te beginnen, het gaat slecht met de bij. De afgelopen decennia is de wereldwijde bijenpopulatie sterk afgenomen en dat is geen goed teken voor de wereld. In de video hieronder begin ik niet voor niets met de quote van Einstein: “Als de bij uitsterft, heeft de mensheid nog maar vijf jaar.”

Makkelijker bijen houden

Een hoop informatie in een paar minuten gepropt, maar waar het om draait, is dat we willen proberen de bijen een handje te helpen. En we willen kijken of dit mogelijk is door het houden van bijen toegankelijker te maken, het liefst door middel van mobiele technologie. De eerste stap hierin werd al gezet door de uitvinders van de ‘Flow Hive’, een bijenkast die het leven voor iedereen (imker én bijen) makkelijker maakt.

Openbare bijendata

Door de bijenkast vol te hangen met sensoren die verschillende waardes meten die sterke invloed hebben op het leven van de bij, hopen we niet alleen via een speciale app een bijenvolk makkelijker te kunnen monitoren, maar ook inzicht te krijgen in de oorzaken van bijensterfte. Alle data die we verzamelen stellen we ook beschikbaar voor iedereen die interesse heeft, zodat we samen kunnen zoeken naar een oplossing.

De eerste testen worden inmiddels gedraaid, maar vanaf nu is het letterlijk ‘nature takes over’. De sensoren en webcam worden strategisch geplaatst, zodat de bijen er geen hinder van ondervinden. Maar we weten niet hoe het volk hierop zal reageren. Misschien wordt de technologie in deze vorm wel als bedreiging gezien of is de cameralens binnen de kortste keren besmeurd, waardoor we niets meer kunnen zien.

Help de bijtjes aan een Accenture Innovation Award

Mocht dit gebeuren, kun je dat hopelijk live zien, maar hierover later meer. Zodra de technologie in de bijenkast zit, volgt er uiteraard een update. Vind je het een mooi project? We staan ingeschreven voor de Accenture Innovation Award en jouw stem (hint, je kunt drie keer stemmen: met Twitter én Facebook én Linkedin) op de bijen zou enorm helpen. Dank je!

Deel dit artikel