Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Onderzoeker ontwerpt salamanderrobot die levensecht beweegt en zwemt

30-06-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
30-06-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Robots worden steeds realistischer, dat bewijst het École Polytechnique Fédérale de Lausanne met de Pleurobot. Deze mechanische salamander beschikt over zijn eigen wervelkolom en kan zo beter over land of door water bewegen.

“De beweging van dieren is een erg interessant samenspel tussen lichaam, ruggengraat en de omgeving”, legt projectleider Auke IJspeert uit. “Het vernieuwende van ons werk is onze aanpak, omdat we hebben geprobeerd het fysiek van een echt lichaam na te maken.”

Het team onderzocht van alles: van botten tot de hoeken van de ledematen. Een salamander kan overgaan van kruipen naar lopen en zwemmen door een vaste beweging op verschillende snelheden uit te voeren. Het was dus niet nodig om allerlei verschillende bewegingen te programmeren.

Het skelet van de robotsalamander bestaat uit elf ruggengraatdelen, waar dat er normaal veertig zijn. De gewrichten zorgen er helaas voor dat de robot nog niet zo vrij kan bewegen als een echte salamander, al komt het wel behoorlijk in de buurt.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat de lessen die het team uit de robotsalamander haalt gaat toepassen voor menselijke protheses. “Als we de bewegingen van een salamander na kunnen bootsen, dan leert ons dat veel over de werking van de ruggengraat”, sluit IJspeert af.

Deel dit artikel