Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Ons nieuwe netwerk: een wereld van verschil!

29-10-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
29-10-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Mobiele telefonie en internet zijn tegenwoordig net als water en elektriciteit: het zijn basisbehoeften geworden, vooral voor bedrijven. Elk uur dat uw onderneming niet in business is, kost immers geld. T-Mobile bouwt aan een compleet nieuw netwerk, dat sinds eind oktober landelijke dekking biedt. Daarmee zijn bedrijven en hun werknemers in principe verzekerd van uitstekend mobiel bereik. In de Randstad en juist ook daarbuiten. Nu en in de toekomst. Hoe dat precies zit? Ik licht dat graag voor u toe.

Waarom bouwt T-Mobile een nieuw netwerk?
Dit vergt een korte, technische uitleg. T-Mobile heeft zijn netwerken van oudsher ingericht op hoog spectrum: 1800MHz en later 2100MHz. Het voordeel van hoog spectrum is dat het veel capaciteit heeft voor bellen en mobiel dataverkeer. Echter, hoog spectrum reikt minder ver dan laag spectrum. Vergelijk het met een spotlight: intens licht, maar met een beperkte reikwijdte. Om die beperkte reikwijdte te compenseren beschikt T-Mobile over een flink aantal sites, of zendmasten. Toch was de 2G- en 3G-dekking niet overal altijd even optimaal, ondanks onze vele masten met enkel hoog spectrum.

Laag spectrum -verder bereik- was voorheen alleen in handen van andere providers. Echter, sinds 2012 heeft T-Mobile vergunningen voor hoog én laag spectrum (900 MHz) in bezit. De theoretische capaciteit en snelheid van 4G-dataoverdracht is op laag spectrum lager (75 Mbps) dan die op hoog spectrum (150Mbps), maar het bereik is wel groter. Denk wederom aan sfeerverlichting: minder fel, maar het reikt wel ver.

Na het verkrijgen van nieuwe frequenties besloot T-Mobile om haar gehele mobiele netwerk opnieuw in te richten. Het einddoel: een landelijk dekkend 3G- en 4G-netwerk met frequenties op zowel hoog als laag spectrum. Dat is het beste van twee werelden: bellen en supersnel internet via laag en hoog spectrum, zowel via 3G als 4G, op een netwerk met zeer hoge kwaliteit. U leest meer over (het verbeteren van) mobiele dekking in ons eBook ‘Mobiele dekking ontrafeld voor de IT-Manager’. Dit eBook kunt u downloaden via deze link.

Wat is er zo nieuw aan ons netwerk?
Om alle masten te voorzien van hoog en laag spectrum zijn al onze antennes en apparatuur volledig vervangen. Dit verklaart waarom het in vergelijking met andere telecomproviders wat langer duurde voordat ons 4G-netwerk landelijk dekkend is. Concurrenten kiezen namelijk voor een andere strategie. Zij focussen op het snel uitrollen van 4G met lage frequentieband (800Mhz) bovenop op hun bestaande (2G en 3G) netwerk. Hiermee kunnen zij in kortere tijd meer 4G-dekking realiseren, maar de gemiddelde snelheid, capaciteit en stabiliteit van het netwerk is wel lager.

En waarin onderscheidt het nieuwe netwerk zich nog meer?
T-Mobile heeft nu overal zendmasten met hoge en lage frequenties, die geschikt zijn voor zowel 3G als 4G. Dankzij de hoge frequenties kunnen wij een theoretische maximumsnelheid tot 150 Mbps leveren, terwijl het 4G van andere operators voornamelijk op halve kracht en capaciteit (75 Mbps) -want lage frequenties- draait. Maar 150 Mbps, dát is de echte 4G-ervaring. En dan zijn we er nog niet. T-Mobile zal 4G+ carrier aggregatie in haar netwerk gaan introduceren. Hiermee kunnen smartphones tegelijkertijd gebruik maken van die hoge en lage band frequenties voor 4G. Hierbij zijn theoretische pieksnelheden tot 225 Mbps mogelijk. Toch gaat het ons juist niet om die snelheid, maar vooral om een stabiele netwerkervaring, met voldoende snelheid én goede dekking. Niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst. Dat is waarom T-Mobile er voor kiest om een compleet nieuw netwerk te bouwen, in plaats van alleen 4G snel uit te rollen.

Hoe profiteert u hier als zakelijke klant van?
Dankzij het nieuwe netwerk van T-Mobile bent u nu en in de toekomst verzekerd van een betrouwbaar, snel en stabiel netwerk. Een netwerk dat voor het eind van 2015 landelijke dekking* geeft met 4G, met een theoretische maximum snelheid tot 150Mbps. T-Mobile groeit bovendien mee met uw zakelijke behoeften, want we zien dat het verbruik van mobiele data explosief groeit. Dit vraagt extra capaciteit van mobiele netwerken. Dankzij onze hoge en lage frequenties voor 3G én 4G, en onze nieuwe netwerkapparatuur, hebben wij die capaciteit al in huis.

 

Deel dit artikel