Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Met de Ontenna kunnen dove mensen toch geluid waarnemen

05-10-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
05-10-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Een klein apparaatje kan een oplossing bieden voor dove mensen die toch geluid waar willen nemen. De Ontenna, ontwikkeld door het Japanse Fujitsu, lijkt op een grote haarspeld. Het apparaat zorgt er niet voor dat doven weer kunnen horen, maar zet geluid om in trillingen. Zo kun je zonder iets te horen toch de geluiden om je heen waarnemen. De trillingen passen zich aan aan het type geluid dat de Ontenna waarneemt. Zo is het dus mogelijk om ritme in muziek te ‘voelen’ of een alarm af te horen gaan.

De geschiedenis van de Ontenna gaat terug tot 2009, maar nu begint er echt vaart in te komen. De bedenker heeft ook een variant ontwikkeld die je als oorbel kunt dragen. Fujitsu wil het product nog dit jaar op de markt brengen. Hoeveel het apparaat gaat kosten is nog niet bekend. Maar als het product in de praktijk waarmaakt wat het belooft, heeft het in ieder geval de mogelijkheid om de wereld iets beter te maken.

Een ander interessant product dat overigens iets soortgelijks doet is de BrainPort V100. Dat is een bril die blinden in staat stelt om te zien. Die bril werkt met een sensor die de drager op zijn tong moet leggen. Met een camera worden de beelden doorgestuurd naar je tong, en via je tong naar je hersenen. Op die manier kunnen blinden geen kleuren waarnemen, maar wel het verschil tussen licht en donker zien. Een tekst op een vel papier, mits groot genoeg geschreven, wordt dan dus zichtbaar.

Deel dit artikel