Populaire zoekopdrachten

gamer
Overzicht Entertainment

Ook jíj bent een gamer

24-11-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
24-11-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Als jij ook stellig beweert “toch echt geen gamer te zijn”, is de kans groot dat je liegt.
Sorry.

Waarschijnlijk heb ook jij ooit een potje Wordfeud aangeslingerd. Of met snoepjes lopen schuiven in Candy Crush. Of gewoon wat vogels weggeslingerd met je katapult in Angry Birds

Maar wees niet bang, waar gamers ooit met de nek werden aangekeken, is het taboe er inmiddels wel een beetje af. Je hoeft je dus niet meer te schamen als je Puzzle & Dragons zit te spelen in de trein. Sterker nog, de game-community wordt groter en groter en is zeker niet meer exclusief voor 14-jarige jongens die stevig aan de Clearasil moeten.

Gamen op je mobiele telefoon blijkt al jaren voor veel mensen het ultieme tijdverdrijf tijdens dooie momenten in het openbaar vervoer en in wachtkamer van de tandarts (de perfécte afleiding van dat hoorbare geboor in het gebit van je voorganger). Of gewoon thuis, op de bank. Het is dan ook niet gek dat mobiele games al bestaan sinds de eerste draagbare telefoons. Mijn liefde voor mobile gaming begon met Snake, op de Nokia 6110.

373573999_Snake_xlarge

Grappig genoeg heb ik nooit een Nokia gehad (trouwe Samsung-supporter in die jaren), maar op één of andere manier speelde ik uren Snake op een dag. Mijn vrienden waren namelijk wel allemaal in het bezit van een Nokia en in die tijd was het makkelijker voor mensen om hun mobiel een half uurtje af te staan dan nu. We hebben het dan wel over 1997. Andere tijden.

Mobiele games bleven lang een beetje hangen in Snake-achtige toepassingen, waarbij vooral de beperkingen van het scherm een rol speelden. In 2003 kwam Nokia met de N-Gage, een telefoon die speciaal voor gaming was ontwikkeld. Hoewel het prachtige ‘Tony Hawks Pro Skater’ één van de launch-titels was, is de N-Gage nooit een doorslaand succes geworden.

Nokia-NGage-LL

En toen kwam…de iPhone. Een revolutie op heel veel gebieden, maar ook op die van mobile gaming. En dan vooral vanwege het touch screen. Bedenk maar eens hoe je 99% van je huidige games speelt. Precies, door op je scherm te tappen of te swipen. Het is dan ook niet gek dat één van de eerste games voor (jailbroken) iPhones een game was met de naam Tap Revolution.

In 2008 ging de App Store online met een bibliotheek van 500 apps, waardoor het mogelijk werd voor ontwikkelaars om hun games aan te bieden aan alle iPhone-bezitters. Het succes hiervan bleek twee jaar later, toen Angry Birds binnen een jaar 12 miljoen keer werd gedownload. En de rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis. De kans is inmiddels groot dat je ooit een potje Cut the Rope, Fruit Ninja, Doodle Jump, Flight Control of Tetris op je telefoon hebt gespeeld.

screenshot_02_character

De komende tijd zal ik op deze plek je aan de hand nemen in de wereld van de mobiele games. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? Welke evergreens zijn nog steeds het spelen waard? Hoe zit het met professioneel gamen op mobiele devices? En wanneer is een game nu free-to-play en wanneer stiekem niet? Ik ga op al deze vragen antwoord geven.

Slinger in de tussentijd lekker je mobiel aan en start die game, want daar is je telefoon gewoon voor bedoeld. En dan ben ik natuurlijk héél benieuwd welke game je op dit moment speelt.

Deel dit artikel