Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Surfen op openbare wifi, weg surfdroom

07-11-2014 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
07-11-2014 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Maanden heeft ze hard gewerkt in de horeca. Mijn zusje heeft gespaard voor haar grote reis door Azië, en ze zag het al helemaal voor zich: tas inpakken, slippers mee en overwinteren in de zonnige landen van de rijst, bami en pad thai. En natuurlijk surfen in Bali. Maar het gaat niet door. Haar bankgegevens zijn vlak nadat ze even een keer gebruik maakte van een onbeveiligd openbaar wifi netwerk in de handen van een verkeerde terecht gekomen: bankrekening geplunderd. Weg geld, weg reis.

Bovenstaand is gelukkig niet waar. Wel waar is dat mijn zusje hard werkt voor haar geld, op reis wil en vaak van openbaar wifi gebruikt maakt. Over dat laatste hoorde ik de laatste tijd al meer, en besloot daarom wat vragen die bij mij spelen, en wellicht ook bij jou, uit te zoeken. Nu wil ik je niet bang maken, maar de antwoorden zijn best schokkend.

Ik heb toch niks te verbergen?
Is dat zo? Vind jij het oké als ik al je zoekopdrachten inzie? Dat ik zie waar je werkt, dat ik zie dat je solliciteert, dat je een relatie hebt, maar toch op Tinder hebt gekeken? Mag ik je inloggegevens van jouw Facebook en e-mail weten? En je Digi-D en die van je bank? Vind je het dan ook geen probleem dat ik even inlog en het een en ander wijzig? Als het antwoord op al deze vragen ‘ja’ is, heb je inderdaad niets te verbergen.

Hacken, dat gebeurt mij toch niet?
Ik moet bekennen: in die waan zit ik regelmatig. Maar ik begrijp uit een artikel van Maurits Martijn dat hacken makkelijker is dan een drie-sterren-sudoku en de benodigdheden kosten maar zo’n 70 euro. Kortom: het lijkt een kwestie van tijd voordat ook mijn iPhone gehackt wordt. Of misschien is dat al gebeurd, zonder dat ik dat weet.

Als het netwerk beveiligd is met een wachtwoord, is het toch gewoon veilig?
Dat lijkt zo. Maar het apparaatje dat hackers gebruiken doet zich voor als voor jou bekende netwerken, netwerken waar je wel eens met een wachtwoord hebt ingelogd. Via de hacker log je dan automatisch in, en al jouw gegevens die door de lucht zweven, vangt het apparaatje ook op, zo is te zien in de reportage van Opgelicht.
Daarbij ontvang jij misschien wel het wachtwoord van bijvoorbeeld het netwerk van die ene kroeg, maar wie krijgt dat niet? Juist, iedereen, ook mensen met kwade bedoelingen, kunnen toegang krijgen tot dat netwerk.

Zijn mijn gegevens via mobiel internet wel veilig?
Ja, in ieder geval veel veiliger dan via wifi-netwerken. Het woord zegt het eigenlijk al: een netwerk is als een spinnenweb, dat deel je met meerderen. Jouw internetverbinding die je maakt via 3G of 4G van jouw telecomprovider is wel veilig, een hacker kan hier nagenoeg niet op inloggen.

Mijn zusje heeft haar surfboard in gedachten al gewaxt. Over haar en haar reis maak ik me geen zorgen. Nou oke, een kleine beetje, maar dat is zus-eigen. Maar dat onveilig internetten geen ver van mijn bed show is, is voor mij inmiddels duidelijk. Nu ben ik benieuwd: ben jij je bewust van je gegevens via internet? En houd jij rekening met de veiligheid over openbare wifi-netwerken?

Deel dit artikel