T-Mobile blog Founders blog
opvouwbare telefoon
Overzicht Mobiel

Opvouwbare telefoons: zo werken ze

08-03-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
08-03-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Ze zijn helemaal opnieuw uitgevonden: opvouwbare telefoons. De uitklapbare ‘clamshell’ mobieltjes uit de jaren 90 hebben steeds meer moderne opvolgers. Dit zijn uit te klappen smartphones met een extra groot scherm. Welke zijn er allemaal? En hoe werken ze precies? Je komt erachter in dit blog.

Wat is een opvouwbare telefoon?

Een opvouwbare telefoon is een telefoon die je kunt uitklappen. Hij heeft twee schermen: één aan de voorkant, de ander aan de binnenkant. Die tover je tevoorschijn door de telefoon open te vouwen.

Zo werkt het

Opvouwbare telefoons werken in de basis precies hetzelfde als ‘gewone’ smartphones. Ze hebben hetzelfde besturingssysteem, je kunt er foto’s mee maken en op streamen. Het enige verschil zit ’m in het feit dat een opvouwbare telefoon niet één, maar twee schermen heeft.

Het eerste scherm zit aan de voorkant van de telefoon. Net als bij gewone smartphones. Het tweede scherm is wat de opvouwbare telefoon anders maakt. Dat komt tevoorschijn als je hem openklapt. Het scherm wordt dan uitgevouwen. Vervolgens kun je het meteen gebruiken.

De voordelen van een opvouwbare telefoon

Opvouwbare telefoons worden steeds populairder. Begrijpelijk, want ze kunnen dingen die ’gewone’ smartphones niet kunnen. Daarom hebben ze een paar voordelen.

Extra groot scherm

Het tweede scherm van opvouwbare telefoons is extra groot. Handig als je graag overal op een extra groot scherm nieuwe films op Netflix wil streamen. Of als je graag spelletjes speelt. Het schermformaat van opvouwbare telefoons is vaak riant. Zo stream, game en app je veel prettiger dan op het kleinere scherm van andere smartphones.

opvouwbare telefoon samsung

Ideaal voor multitasken

Het uitvouwbare scherm van opvouwbare telefoons is gemaakt voor multitasken. Je gebruikt er makkelijk meerdere apps op. Tegelijkertijd. Handig om tijdens een vergadering zowel aantekeningen te maken als notulen bij de hand te hebben. Of om tijdens het streamen via WhatsApp een bericht te versturen.

Je loopt voorop

Een opvouwbare telefoon is dé keuze voor je als je graag opvalt met je mobiele telefoon. Veel verschillende exemplaren zijn er nog niet. Precies daarom is elke opvouwbare telefoon op dit moment een echte blikvanger. Zo geniet je van de nieuwste technologie. De beste keuze als je graag vooroploopt.

Deze opvouwbare smartphones zijn er

Bij ons zijn er op dit moment twee opvouwbare telefoons beschikbaar. Wij stellen ze aan je voor.

Samsung Galaxy Z Fold3

Op het oog lijkt de Samsung Galaxy Z Fold3 een telefoon als alle andere te zijn. Hij is rechthoekig en heeft een groot, randloos scherm van 6,2 inch. Het grote verschil? Hij is uitvouwbaar. Dan komt het veel grotere 7,6-inch scherm tevoorschijn.

Beide schermen zijn van absolute topkwaliteit. Ze verversen met 120 Hz, zodat ze extra snel reageren op je aanrakingen en scrollen veel vloeiender gaat. De gebruikte schermtechnologie is Dynamic Amoled 2X. Daarmee kun je rekenen op de hoogste helderheid, beste kleurweergave en het grootste contrast. De resolutie van de schermen is zeer hoog: 2268 x 832 en 2208 x 1768 pixels.

Ook op andere vlakken is deze telefoon van alle gemakken voorzien. Hij zit qua snelheid tussen de Samsung Galaxy S21 en Galaxy S22 in. Ook heeft hij een heel leger aan camera’s. Aan de achterkant zitten drie 12-megapixelcamera’s en elk scherm heeft een selfiecamera: een van 4 megapixel en een van 10 megapixel.

Samsung Galaxy Z Flip3

De Samsung Galaxy Z Flip3 is een andere interessante opvouwbare telefoon. Deze telefoon is niet uitklapbaar, maar je klapt ‘m juist in. Uitgeklapt lijkt de telefoon een smartphone als alle andere te zijn. Ingeklapt is het eerder een klassieke ‘clamshell’.

Het opvouwbare scherm van deze telefoon is 6,7 inch groot. Dit display heeft een Full HD+-resolutie van 2640 x 1080 pixels. Ingeklapt is er ook een klein scherm te gebruiken, op wat dan de voorkant van de telefoon is. Dit display is 1,9 inch groot en heeft een resolutie van 512 x 260 pixels.

Het handige aan de Samsung Galaxy Z Flip3 is dat je het uitklapbare scherm in verschillende standen kunt gebruiken. Zo kun je het haaks uitklappen. Op een deel van het scherm zie je dan bijvoorbeeld het beeld van de camera. Op het andere deel pas je makkelijk instellingen aan. Dat is nog eens slim je telefoon gebruiken.

Is het de toekomst van telefoons?

Waarschijnlijk komen er met de jaren steeds meer opvouwbare telefoons uit. Nu kost het fabrikanten nog relatief veel om een goed, opvouwbaar scherm te maken. Dat wordt de komende jaren waarschijnlijk steeds betaalbaarder. Dit betekent dat de opvouwbare telefoon straks misschien steeds scherper geprijsd wordt.

Staat een opvouwbare telefoon al op je wensenlijstje?

Deel dit artikel