Heb je een nieuwe telefoon gekocht bij je telefoonabonnement? Grote kans dat je oude telefoon onder in de la verdwijnt. Dat is zonde, want je kunt er van alles mee doen. Van verkopen en recyclen tot handige andere dingen. In dit blog lees je alle mogelijkheden.
Je oude telefoon verkopen
Je kunt een deel van de aankoop van je nieuwe telefoon terugverdienen door je oude telefoon te verkopen. Dat kan bijvoorbeeld via Marktplaats, maar ook via resellers. Dit zijn websites of bedrijven die je telefoon opkopen. Via de site vul je dan gegevens over je telefoon in. Zoals het type (zoals een iPhone 11), de hoeveelheid opslaggeheugen en de staat waarin hij verkeert. Is hij als nieuw, toont hij gebruikssporen of heeft hij beschadigingen? Op basis daarvan geeft de site een prijs.
Heb je een koper voor je oude telefoon? Mooi! Makkelijk verdiend. Het is nu belangrijk dat je alle persoonlijke informatie van je telefoon verwijdert. Je foto’s, appjes en persoonlijke bestanden zijn niet voor andermans ogen bestemd. Je leest hier alles over je telefoon leegmaken.
Je oude telefoon recyclen
Het is ook mogelijk om je oude telefoon te recyclen. Handig als je oude telefoon écht aan het einde van zijn Latijn is. Of als je hem niet wilt verkopen, maar wel zeker wilt zijn dat hij goed terechtkomt. Door je telefoon te recyclen, wordt hij duurzaam afgebroken. De grondstoffen en onderdelen waaruit de telefoon bestaat kunnen dan opnieuw worden gebruikt. Wel zo duurzaam! Daarover gesproken, je kunt ook een duurzame telefoon als de Fairphone 4 nemen. Die is gemaakt van zoveel mogelijk eerlijke materialen en je vervangt zelf makkelijk onderdelen. Zo gaat hij extra lang mee en hoef je minder snel je telefoon te recyclen.
Ook bij ons kun je je oude telefoon recyclen. Dat gaat via onze Recycle Deal. Bij het afsluiten van een abonnement met telefoon geef je aan dat je de telefoon wilt recyclen. Je betaalt dan een lager maandbedrag. Aan het einde van de abonnementsperiode maak je de keuze: wil je je telefoon recyclen of blijven gebruiken?
Kies je ervoor om je telefoon te recyclen? Dan kopen wij hem van je terug. Je hoeft het bedrag dat je minder betaalde tijdens je abonnementsperiode, omdat je de Recycle Deal koos, niet terug te betalen. Wil je hem wel blijven gebruiken? Dan betaal je alsnog dit overgebleven bedrag.

Dit kun je óók met je oude telefoon doen
Je hoeft je telefoon natuurlijk niet te verkopen of recyclen. Vind je het zonde als hij toch onder in de la verdwijnt? Dan zijn er allerlei andere dingen die je met je oude telefoon kunt doen.
Doorgeven aan een familielid of vriend
Je kunt je telefoon ook weggeven. Bijvoorbeeld aan je kind, een ander familielid of een vriend. Die kan zo de telefoon gebruiken in combinatie met een betaalbaar Sim Only abonnement. Handig om voor een extra laag bedrag mobiel te bellen, sms’en en internetten. Een slimme keuze als je kind zijn eerste telefoonabonnement neemt.
Gebruiken als beveiligingscamera, webcam of babyfoon
Je oude telefoon barst van de slimme functies die je kunt blijven gebruiken. Doet zijn camera het nog prima? Dan kun je de telefoon inzetten als beveiligingscamera, webcam of babyfoon. Een slimme keuze als de camera van je computer niet zo scherp is. Het enige dat je nodig hebt is een app die dit mogelijk maakt. Goede voorbeelden: Camo, iVCam en XSplit Connect. Alfred (voor Android en iOS) is een goede app om je telefoon als beveiligingscamera te gebruiken.
Camo â webcam for Mac and PC
Pro Zoom, Streamlabs & OBS camera
Oude telefoon gebruiken als afstandsbediening
Sommige Android telefoons hebben een ingebouwde infraroodsensor. Het handige daaraan is dat je hem kunt gebruiken als afstandsbediening voor je televisie. Een taakje dat je oude telefoon prima op zich kan nemen. Ook om makkelijk en snel wat te streamen naar de Chromecast die is aangesloten op je televisie. Op deze pagina van GSM Arena kun je de naam van je telefoon invullen. Kijk onder het kopje ‘Comms’ of bij ‘Infrared port’ ‘Yes’ staat. In dat geval heeft je telefoon een infraroodsensor. Je kunt dan een afstandsbediening app (zoals deze) gebruiken om te zappen.
Telefoon gebruiken om te lezen
Wist je dat je voor het lezen van e-books helemaal geen e-reader nodig hebt? Elke Android telefoon en iPhone is te gebruiken als e-reader. Voor de iPhone heb je de Boeken app die standaard op je telefoon staat. Voor Android zijn er allerlei handige apps, zoals Wattpad en Scribd, om boeken te lezen. Handig als je oude telefoon een groot en zuinig scherm heeft.
Doneren aan een goed doel
Zo zie je maar weer: met je oude telefoon kun je nog een heleboel. Van zelf verkopen of recyclen tot ’m op andere manieren gebruiken. De laatste mogelijkheid hebben we nog niet met je besproken: je oude telefoon doneren aan een goed doel! Zo heeft onder andere Stichting Opkikker een mobieltjesactie.
Je kunt je telefoon opsturen naar dit goede doel. Dat zorgt dan dat hij duurzaam wordt gerecycled door Eeko en krijgt in ruil daarvoor een geldbedrag. Stichting Opkikker hoopt elk jaar 100 duizend telefoons in te zamelen. Help jij mee dit doel te bereiken?