T-Mobile blog Founders blog
overstappen mobiel
Overzicht Mobiel

Overstappen van mobiel: zo doe je dat

17-09-2020 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
17-09-2020 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je kunt om verschillende redenen overstappen van mobiel. Bijvoorbeeld omdat je jouw abonnement verlengt en daarbij een nieuwe telefoon neemt. Of als je een Sim Only abonnement hebt en een nieuwe telefoon koopt, omdat je huidige telefoon niet meer fijn werkt. Stap je over van mobiel? Dan wil je waarschijnlijk je gegevens overzetten. Iets dat je makkelijk en snel doet via de cloud.

Welke bestanden kan ik overzetten?

Je oude telefoon staat waarschijnlijk vol met persoonlijke bestanden, zoals contacten, sms’jes, foto’s en video’s. Die kun je overzetten. Je moet alleen even weten hoe. Wij leggen je het graag uit.

Overstappen van mobiel? Zet gegevens over via de cloud

Gegevens overzetten gaat het makkelijkst via de cloud. Zo komen er geen onhandige kabeltjes, computers en geheugenkaartjes aan te pas. Op je oude telefoon maak je met je account een back-up van gegevens naar de cloud. Vervolgens log je met hetzelfde account in op je nieuwe smartphone om deze te downloaden. Simpel gezegd, simpel gedaan. Wij leggen je uit hoe je dat doet.

overstappen mobiel nieuwe telefoon

Overstappen van mobiel met Android naar iOS

Durf je na lang wikken en wegen het aan om de overstap te maken van een Android-telefoon naar iPhone? Met de Move to iOS-app voor Android zet je makkelijk gegevens over, zoals je contacten, foto’s, video’s, sms’jes en e-mailaccount. Zo werkt de app:

 • Open eerst je nieuwe iPhone. Nadat je ‘m voor de eerste keer opstart, doorloop je de installatie. Geef bij ‘Apps en gegevens’ aan dat je gegevens wilt overzetten van Android.
 • Installeer nu op je oude Android-telefoon de Move to iOS-app en open deze. Doorloop de eerste schermen en druk op ‘Zoek uw code op’ zodra deze keuze beschikbaar is.
 • Kijk op je iPhone voor de tiencijferige code en voer deze in op je Android-telefoon.
 • Bepaal nu welke bestanden je wilt overzetten.
 • Doorloop op je iPhone nu de overige handelingen en rond de installatie af. Daarna worden de bestanden overgezet.

Overstappen van mobiel met iPhone naar Android

Omgekeerd overstappen van mobiel is ook makkelijk. Met Google Drive zet je makkelijk gegevens over van je iPhone naar een nieuwe Android-telefoon.

 • Download in de Apple App Store op je iPhone hiervoor de Google Drive-app.
 • Log in met je Google-account of maak er gratis eentje aan.
 • Geef nu aan van welke gegevens je een back-up wilt maken. Je kunt je contacten, agenda, foto’s en video’s overzetten.
 • Daarna druk je op ‘Start back-up’. Het kan even duren voordat van al je bestanden een back-up in de cloud staat. Vooral als je veel foto’s en video’s hebt. Dit kan zo een paar uur duren.
 • Log op je nieuwe Android-telefoon in met hetzelfde Google-account. De gegevens worden dan automatisch overgezet.

Overstappen van een oude naar een nieuwe iPhone

Stap je over van iPhone op iPhone? Ook dan kun je makkelijk je bestanden overzetten. Dit doe je door een reservekopie te maken in de iCloud. Is je iCloud-opslag vol? Je kunt opslag bijkopen. Je hebt dan een maandelijks opzegbaar abonnement met meer opslaggeheugen. Na het overstappen van mobiel kun je dit abonnement weer omzetten naar gratis iCloud-opslag.

Zo maak je een reservekopie:

 • Open de ‘Instellingen’-app op je iPhone.
 • Druk bovenaan de pagina op je naam.
 • Druk op de naam van je iPhone.
 • Druk op ‘iCloud-reservekopie’.
 • Druk op ‘Maak nu reservekopie’.
 • Je oude iPhone maakt nu een reservekopie. Als je dit nooit eerder hebt gedaan, kan het even duren.
 • Is de reservekopie gemaakt? Start dan je nieuwe iPhone op.
 • Doorloop de installatie van je nieuwe iPhone. Log daarbij in met het AppleID-account waarmee je ook bent ingelogd op je oude iPhone.
 • Bij ‘Apps en gegevens’ druk je op ‘Zet iCloud-reservekopie terug’.
 • Doorloop de rest van de installatie. Je nieuwe iPhone downloadt vervolgens de apps, berichten, foto’s en video’s.

Overstappen van de ene naar de andere Android-telefoon

Het overzetten van bestanden van de ene naar de andere Android-telefoon werkt op elk toestel anders. Dat komt omdat er veel verschillende Android-versies zijn en omdat veel fabrikanten hun eigen aanpassingen aanbrengen aan Android. In de basis werkt het echter hetzelfde.

 • Op je oude telefoon maak je een back-up. Dit kan in het instellingenmenu onder ‘Accounts en back-up’. Je kunt hier aangeven waarvan je een back-up wilt maken.
 • Zodra je jouw nieuwe Android-telefoon opstart, log je in met het Google-account waarmee je ook op je oude telefoon bent ingelogd. Daarna kun je aangeven welke bestanden je wilt terugzetten op je nieuwe telefoon.

Wil je foto’s overzetten van de ene naar de andere Android-telefoon? Dat kan met de Google Foto’s-app. Door foto’s verkleind op te slaan, heb je onbeperkte opslagruimte. Dit formaat is nog altijd prima om uit te printen of om op social media te plaatsen. Je kunt ook zelf extra opslagruimte kopen als je foto’s niet verkleind wilt overzetten.

Hoe zit het met het overzetten van WhatsApp-gesprekken?

Het overzetten van WhatsApp-gesprekken is geen probleem als je overstapt naar een telefoon met hetzelfde besturingssysteem. Helaas ondersteunt WhatsApp niet de mogelijkheid om gesprekken over te zetten als je overstapt van Android naar iOS of omgekeerd. Er zit dan niets anders op: met je nieuwe telefoon begin je weer op nul. Misschien ook wel lekker, zo’n opgeruimde lijst van gesprekken in WhatsApp?

Hulp bij overstappen van mobiel

Vind je het lastig om bestanden en gegevens over te zetten? De Toestelhulp legt je extra duidelijk uit hoe je dat doet. Die helpt je bij een heleboel zaken rondom je telefoon. Van de juiste instellingen vinden om gegevens over te zetten tot de handige settings vinden om alles uit je telefoon te halen. Succes!

Deel dit artikel