Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Periscope, wat moet ik ermee?

01-09-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
01-09-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je kunt je kont niet keren tegenwoordig, of er is wel iemand aan het livestreamen. Misschien heb je onze T-Mobile streams vanaf Dance Valley gezien, of ben je op een andere manier met dit ‘nieuwe’ fenomeen in aanraking gekomen. Wanneer begin jij?

PERISCOPE

Geen idee waar ik het over heb? Geen probleem. Maar wel zonde! Livestreamen vanaf je telefoon en streams van anderen bekijken is namelijk leuk. En tegenwoordig kan de spreekwoordelijke ‘iedereen’ livestreamen. Periscope is op dit moment de populairste streaming-app, die je kunt downloaden voor zowel iOS als Android. Je kunt eenvoudig een account aanmaken met je Twitter-gebruikersnaam, of je telefoonnummer en voor je het weet ben je aan het streamen.

periscope

RODE KNOP

Je kunt Periscope dus gebruiken voor twee dingen. Zelf livestreamen, en livestreams van anderen bekijken. Ik ga je hier in een paar stappen aan het streamen krijgen. Laten we beginnen met het uitzenden van een stream. Wanneer je de Periscope-app opent, zie je links bovenin je scherm drie iconen. Een televisie, een wereldbol en drie menselijke figuurtjes. Dit kun je zien als je tabbladen.

Als je het televisie-icoon aanklinkt, kom je op een pagina terecht met een grote rode knop rechts onderin (deze knop zit eventueel ook onder het tabblad van de wereldbol). Tik die aan en je begint te streamen. Nadat je je productie een naam hebt gegeven natuurlijk. En hebt besloten of je de link direct op Twitter wilt delen of niet. Maak je deze koppeling, dan wordt er vanuit je eigen Twitter-account naar keuze direct een tweet verstuurd met een link naar je livestream. En klikt iemand die aan, dan kan diegene binnen een seconde jouw stream bekijken.

Jesse-visual

Koppel je de stream niet aan Twitter, dan bereik je in principe alleen kijkers via Periscope zelf en niet je volgers op Twitter. Jouw Periscope-contacten zien namelijk in het eerste tabblad met de rode opnameknop ook wie van hun vrienden er op dat moment live is. En dan zijn ze slechts één klik verwijderd van jouw prachtige productie.

GLOBE

Ook via het tabblad met de wereldbol kunnen kijkers jouw stream vinden. Klik je op het icoon van de globe, dan kom je op de lijst terecht met álle livestreams die er op dat moment wereldwijd(!) live zijn. Een goede plek om gevonden te worden, maar ook een heerlijke functie om de wereld te bekijken door de ogen van haar bewoners, want zoals je ziet, zijn Periscopers zeer internationaal. De live Muse-stream op Pinkpop van T-Mobile klant Suzanne bijvoorbeeld kreeg veel kijkers uit diverse landen!

Screenshot_2015-07-06-09-53-02

In het derde tabblad, die onder het icoon met de drie figuren te vinden is, kun je vrienden zoeken om te volgen, maar krijg je ook tips van Periscope voor mensen die mogelijk interessant zijn voor jou om te volgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld op basis van je Twitter-account. Het ‘hoofdje-met-het-rondje-eromheen’ in de rechterbovenhoek brengt je naar je instellingen. Hier kun je je foto uploaden of andere informatie aanpassen.

Screenshot_2015-07-06-09-54-27

HARTJES

Naast de mogelijkheid om tijdens het streamen te chatten, vallen vooral de hartjes rechts onderin je scherm op. Door tijdens het kijken naar een stream op je scherm te tappen, geef je de persoon die de stream uitzendt credits. Eén keer tappen is één hartje. Op het scherm van de zender worden alle hartjes die door kijkers worden uitgedeeld verzameld, wat een oneindige stroom aan zoetgekleurde hartjes op kan leveren. Een handige functionaliteit ook om te zien hoe populair bepaalde stream(er)s zijn.

periscope-hearts

Genoeg te beleven dus op Periscope. Ga het gewoon een keer proberen. En ben je nog niet klaar om direct livebeelden te gaan schieten? Houd twitter.com/tmobile_nl komende tijd goed in de gaten, de Periscope-links zullen je om de oren vliegen. Kun je rustig voyeuristisch opstarten.

Deel dit artikel