Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Onderzoekers maken pleister die lichaamswarmte omzet in elektriciteit

13-09-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
13-09-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Met warmte kun je energie opwekken. Dat leer je op de middelbare school in de natuurkundeles en de velen gas- en kolencentrales waarmee we stroom opwekken herinneren ons eraan. Waarom gebruiken we onze lichaamswarmte dan niet om energie op te wekken? Dat is wat ook onderzoekers van de North Carolina State University zich afvroegen. En ze gingen daarom met dit idee aan de slag.

Ze ontwikkelden een koelplaat die je op je lichaam kunt plakken als een soort pleister. Deze vangt de warmte op en voert deze af via een thermo-electrische generator die de warmte omzet in elektrische energie. Het systeem is 2mm dik en flexibel, wel zo handig als je het op je lichaam draagt. Het kan 20 microwatt per vierkante centimeter opwekken. Dat klinkt niet veel, maar volgens TechCrunch is dat meer dan 20 keer zoveel als eerdere initiatieven op dit vlak.

Het doel is om deze techniek te gaan verwerken in gezondheidswearables. Deze hebben namelijk continu een heel klein beetje energie nodig. Nu gebruiken die systemen accu’s en die moeten op een gegeven moment worden worden opgeladen. Dat is natuurlijk gedoe en dat voorkom je liever. Door gebruik te maken van dit systeem kunnen de wearables oneindig blijven werken op lichaamswarmte. De onderzoekers zien onder meer toepassingen om het hart te monitoren of in een systeem waarmee astmapatiënten aanvallen kunnen voorspellen en voorkomen.

Deel dit artikel