T-Mobile blog Founders blog
Roamen in het buitenland met T-Mobile 2021
Overzicht Mobiel

Roaming: hoe zat het ook alweer?

22-06-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
22-06-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

De zomervakantie staat voor de deur. Heerlijk! Ga jij dit jaar naar het buitenland op vakantie? In dit blog praten we je bij over roaming. Zo weet jij precies hoe het zit en verklein je de al kleine kans om voor onverwachte kosten te staan.

Roam like at home: natuurlijk ook in 2021

Inmiddels weten we bijna niet meer beter: in de hele Europese Unie roam jij like at home. Gratis. Van Griekenland tot Spanje en van België tot Italië. Via 4G, 5G of welk netwerk er ter plekke beschikbaar is. Dit betekent dat je in andere EU-landen, IJsland en Noorwegen jouw Nederlandse telefoonabonnement gewoon kunt gebruiken. Er is in dit gebied geen buitenlandtarief meer. Wel zo fijn als je na een lange reis het thuisfront wilt bellen om te vertellen dat je veilig bent aangekomen. En als je graag leuke vakantiefoto’s deelt in de familie-app.

Dataroaming inschakelen

Op vakantie binnen Europa kun je dus vrijwel overal zorgeloos je Nederlandse bundels gebruiken. Dit werkt precies hetzelfde als thuis, maar misschien moet je wel dataroaming op je telefoon aanzetten. Hiermee geef je je telefoon toestemming dat hij een buitenlands mobiel netwerk mag gebruiken om te internetten. Zonder deze toestemming kun je niet internetten in het buitenland, terwijl je je Nederlandse bundel gewoon kunt gebruiken.

Zo zet je dataroaming aan op de iPhone:

  • Open de ‘Instellingen’-app.
  • Druk op ‘Mobiel netwerk’.
  • Tik op ‘Opties mobiele data’.
  • Schuif de slider naast ‘Dataroaming’ naar rechts.

Zo zet je dataroaming aan op Android-telefoons:

  • Open het instellingenmenu.
  • Druk op ‘Verbindingen’.
  • Ga naar ‘Mobiele netwerken’.
  • Schuif de slider naast ‘Roaming’ naar rechts.

Hoe zit het met roaming in Groot-Brittannië?

Sinds 31 januari is Groot-Brittannië geen lid meer van de Europese Unie. Goed nieuws: ook in de landen van het Verenigd Koninkrijk kun je jouw Nederlandse internetbundels blijven gebruiken. Niet alleen in Engeland, maar ook in Wales, Schotland, Noord-Ierland en plekjes als Jersey, Guernsey en Gibraltar.

Blijven opletten met bellen van Nederland naar het buitenland

Wil je vanuit Nederland naar het buitenland bellen? Bijvoorbeeld om vrienden of familie te vragen hoe het op vakantie is? Let op: dit is roaming en in dat geval betaal je mogelijk wel het buitenlandtarief vanaf € 0.23 per minuut. Er zijn wel uitzonderingen. Zo kun je met de onbeperkt bellenbundel voor 120 minuten per maand bellen van Nederland naar het buitenland. Bel je van bijvoorbeeld Duitsland naar Frankrijk? Dit gaat weer wél via de belminuten uit je bundel.

Roaming in het buitenland met T-Mobile

De spelregels van roaming

Ook jij kunt deze zomer in Europa gewoon je vertrouwde Nederlandse bundels gebruiken. Wel zijn er wat spelregels.

Bedoeld voor vakantie

Europese landen hebben het onderling zo geregeld dat je ook op vakantie in het buitenland je eigen bundels kunt blijven gebruiken. Daar is het ook precies voor bedoeld. Wat niet de bedoeling is? Dat je jouw Nederlandse abonnement vaker in andere Europese landen gebruikt dan in Nederland. Onredelijk gebruik heet dat. Wij laten het je dan weten. In dat geval moet je je gedrag binnen veertien dagen veranderen. Anders kun je een hoge telefoonrekening verwachten. Meer weten hierover? Ga dan naar het topic op onze Community over onredelijk gebruik.

Unlimited bellen in Europa

Heb je een Unlimited abonnement? Ook dan zijn er rondom roaming wat extra regels voor in het buitenland. Zo kun je met de onbeperkt bellenbundel in andere Europese landen wél onbeperkt bellen. Bel je vanuit Nederland naar het buitenland? In dat geval mag je voor maximaal 120 minuten per maand naar het buitenland bellen met de onbeperkt bellenbundel.

Unlimited Data in Europa

Heb je Unlimited Data? Je hebt dan in andere EU-landen 21GB om te besteden. Wanneer je daar doorheen bent, kun je een GB-aanvuller kopen of tijdelijk een groter abonnement nemen. Is je data op? Dan zetten we automatisch je internetverbinding uit. Zo voorkomen we dat je hoge kosten maakt. Je kunt dan een GB-aanvuller kopen of per MB betalen.

Travel & Surf: voor als je buiten de EU op vakantie gaat

Buiten de EU kun je jouw Nederlandse bundels niet gebruiken. Daar hebben we wat moois voor: onze Travel & Surf-internetpassen. Die kun je in verschillende formaten kopen. Op die manier kun je in een ver land toch internetten. Dit gaat met een vast tarief dat lager is dan wanneer je per losse MB betaalt. Deze bundel kun je pas kopen als je in het buitenland bent. Ga daarvoor op je telefoon naar www.t-mobile.nl/roaming. De kosten verwerken we in je volgende factuur. Makkelijk geregeld.

Fijne vakantie!

Deel dit artikel