T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

roaming buitenland
Overzicht Mobiel

Roaming: hoe zat het ook alweer?

30-01-2023 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
30-01-2023 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Ga je naar het buitenland op vakantie? In dit blog praten we je bij over roaming. Zo weet jij precies hoe het zit en verklein je de kans om voor onverwachte kosten te staan.

Roam like at home: waar je ook bent

Als je dataroaming gebruikt, maak je gebruik van internet op een ander netwerk dan het thuisnetwerk. Inmiddels weten we bijna niet meer beter: in de hele Europese Unie roam jij like at home. Gratis. Van Griekenland tot Spanje en van België tot Italië. Via 4G, 5G of welk netwerk er ter plekke beschikbaar is. Dit betekent dat je in andere EU-landen, IJsland en Noorwegen gewoon de minuten, sms’jes en MB’s uit je vertrouwde bundels van je Nederlandse telefoonabonnement kunt gebruiken. Geen torenhoge rekeningen meer als je van je vakantieadres naar huis belt om te vertellen dat je veilig bent aangekomen. Of als je graag leuke vakantiefoto’s deelt in de familie-app.

roaming

Dataroaming inschakelen

Op vakantie binnen Europa kun je vrijwel overal zorgeloos je Nederlandse bundels gebruiken. Dit werkt precies hetzelfde als thuis, maar misschien moet je wel dataroaming op je telefoon aanzetten. Hiermee geef je je telefoon toestemming dat hij een buitenlands mobiel netwerk mag gebruiken om te internetten. Zonder deze toestemming kun je niet internetten in het buitenland, terwijl je je Nederlandse bundel gewoon kunt gebruiken.

Zo zet je dataroaming aan op de iPhone:

  • Open de ‘Instellingen’ app.
  • Druk op ‘Mobiel netwerk’.
  • Tik op ‘Opties mobiele data’.
  • Schuif de slider naast ‘Dataroaming’ naar rechts.

Zo zet je dataroaming aan op Android-telefoons:

  • Open het instellingenmenu.
  • Druk op ‘Verbindingen’.
  • Ga naar ‘Mobiele netwerken’.
  • Schuif de slider naast ‘Roaming’ naar rechts.

Natuurlijk kun je bovenstaande manier ook gebruiken om roaming uit te zetten. Als je toch graag het zekere voor het onzekere neemt. Dan schuif je de slider gewoon de andere kant op.

Hoe zit het met roaming in Groot-Brittannië?

Sinds 31 januari 2020 is Groot-Brittannië geen lid meer van de Europese Unie. Wees gerust: ook in de landen van het Verenigd Koninkrijk kun je jouw Nederlandse internetbundels gewoon gebruiken. Niet alleen in Engeland, maar ook in Wales, Schotland, Noord-Ierland en plekjes als Jersey, Guernsey en Gibraltar.

Kun je roaming ook gebruiken op zee?

Als je een cruise gaat maken of bijvoorbeeld met de boot naar Engeland vaart, is het verstandig om roaming uit te zetten. Dit is omdat je op zee buiten bereik bent van gsm-masten aan land. Het kan zijn dat je dan automatisch verbindt met een satellietnetwerk. Zo heb je toch internetbereik, maar let op: in deze gevallen kan een MB al snel tussen de € 7,- en € 10,- kosten. Slechts enkele minuten WhatsAppen kan dus al heel duur worden. Wil je toch bereikbaar blijven? Veel cruiseschepen en rederijen bieden speciale internetpakketten aan die je aan boord kunt gebruiken.

Blijven opletten met bellen van Nederland naar het buitenland

Wil je vanuit Nederland naar het buitenland bellen? Bijvoorbeeld om vrienden of familie te vragen hoe het op vakantie is? Let op: dit valt buiten ‘Roam like at home’ en in dat geval betaal je wel het buitenlandtarief vanaf € 0,23 per minuut.

Er zijn wel uitzonderingen. Zo kun je met een Go abonnement met Unlimited minuten 120 minuten per maand bellen van Nederland naar een ander land in de EU. Bel je regelmatig naar het buitenland? Met onze bundel ‘Onbeperkt bellen vanuit NL naar de EU en de USA’ kun je iedere maand onbeperkt bellen vanuit Nederland naar de EU en de USA. Bel je van bijvoorbeeld Duitsland naar Frankrijk? Dit gaat weer wél via de belminuten uit je bundel.

De spelregels van roaming

Ook jij kunt op vakantie in Europa gewoon je vertrouwde Nederlandse bundels gebruiken. Wel zijn er wat spelregels.

Unlimited bellen in Europa

Heb je een Unlimited abonnement? Ook dan zijn er rondom roaming wat extra regels voor in het buitenland. Zo kun je met de onbeperkt bellenbundel in andere Europese landen wél onbeperkt bellen. Bel je vanuit Nederland naar het buitenland? In dat geval mag je voor maximaal 120 minuten per maand naar het buitenland bellen met de onbeperkt bellenbundel.

Unlimited Data in Europa

Heb je Unlimited Data? Je hebt dan in andere EU-landen 21 GB om te besteden. Wanneer je daar doorheen bent, kun je een GB-aanvuller kopen of tijdelijk een groter abonnement nemen. Is je data op? Dan zetten we automatisch je internetverbinding uit. Zo voorkomen we dat je hoge kosten maakt. Je kunt dan een GB-aanvuller kopen of per MB betalen.

Bedoeld voor vakantie

Europese landen hebben het onderling zo geregeld dat je ook op vakantie in het buitenland je eigen bundels kunt blijven gebruiken. Daar is het ook precies voor bedoeld. Wat niet de bedoeling is? Dat je jouw Nederlandse abonnement vaker in andere Europese landen gebruikt dan in Nederland. Onredelijk gebruik heet dat. Wij laten het je dan weten. In dat geval moet je je gedrag binnen veertien dagen veranderen. Anders kun je een extra telefoonrekening verwachten. Meer weten hierover? Ga dan naar het topic op onze Community over onredelijk gebruik.

Lees hier meer over de tarieven en dekking per land.

Travel & Surf: voor als je buiten de EU op vakantie gaat

Buiten de EU kun je jouw Nederlandse bundels niet gebruiken. Daar hebben we wat moois voor: onze Travel & Surf internetpassen. Die kun je in verschillende formaten kopen. Op die manier kun je in een ver land toch internetten. Dit gaat met een vast tarief dat lager is dan wanneer je per losse MB betaalt. Deze bundel kun je pas kopen als je in het buitenland bent. De kosten verwerken we in je volgende factuur. Makkelijk geregeld.

Fijne vakantie!

Flexibel en altijd online

Sim Only

Ontdek alle Sim Only voordelen van T-Mobile!

T-Mobile SimOnly
Deel dit artikel