Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Kan een robot een ziekenhuis runnen?

12-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
12-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Zou jij de planning binnen een ziekenhuis volledig overlaten aan een robot? Het antwoord op die vraag hangt waarschijnlijk af van jouw vertrouwen in mensen en het vertrouwen in technologie. Mensen maken fouten, maar ook de computer kan disfunctioneren. Wordt een stress- en risicovolle omgeving beter als we onze autonomie uit handen geven?

Ben je als ondernemer benieuwd naar de laatste innovaties op het gebied van productiviteit, technologie, groei en connectiviteit? Check dan Founders, onze zakelijke blog!

Volgens onderzoekers van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) kan een robot helpen om de zorg voor patiënten in ziekenhuizen te verbeteren. Een team van de universiteit onderzocht in hoeverre medewerkers van een ziekenhuis in de Verenigde Staten vertrouwen hadden in de beslissingen die een robot voor ze maakte.

Het team liet een robotje in het ziekenhuis bepalen welke taken wanneer uitgevoerd moesten worden, om zo het vertrouwen in en de afhankelijkheid van de computer bij het medische personeel te meten. Nadat uit een test bleek dat het personeel de suggesties van de robot in 90 procent van de gevallen opvolgt, werd de robot zelfs ingezet om te assisteren tijdens een bevalling.

Het personeel vertrouwde meer op de menselijke robot dan het bij een gewone computer het geval zou zijn, schrijven de onderzoekers. Desondanks zal het nog lang duren voordat een robot echt een ziekenhuis kan beheren: ook nu maken robots nog slechte beslissingen en bovendien is de wirwar van een compleet ziekenhuis nog veel te complex voor een robot. De onderzoekers suggereren wel dat dit onderzoek wellicht kan betekenen dat de barrière om zo’n robot in huis te halen lager wordt.

Deel dit artikel