Populaire zoekopdrachten

Overzicht Mobiel

Ruimte vrijmaken op je iPhone: 5 tips

03-03-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
03-03-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Te weinig ruimte op je telefoon. Net als je een foto wilt maken of app wilt downloaden. Ondanks dat ik vaak mijn iPhone ‘opruim’, overkomt dit mij helaas regelmatig. Ik zocht uit hoe ik ruimte op mijn telefoon kan vrijmaken en deel nu mijn tips met jullie.


Na een jaar zit je telefoon vaak vol met apps, spelletjes, muziek, foto’s en video’s. Hierdoor is je telefoon lang niet zo snel meer als toen je deze kocht. Uiteraard verschilt het geheugen per telefoon, maar veel smartphonegebruikers zullen deze situatie herkennen.

Verwijder overbodige apps

Sporten, spelletjes spelen, muziek luisteren, je toekomstige verloofde vinden of je calorieën tellen, het kan allemaal via apps. Helaas kosten ze heel veel geheugen. Kijk eens kritisch welke apps het meeste geheugen van je telefoon opeisen. Bepaal daarna of je ze echt nodig hebt en zo nee: gooi ze dan weg. Als je ze echt mist, heb je ze zo weer terug.

Apps verwijderen op je iPhone
Ga naar Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik. Bovenaan zie je je totale geheugen en hoeveel daarvan in gebruik is. Tik op Beheer opslag. Hier zie je de complete lijst van apps, en hoeveel geheugen het in gebruik neemt. Zie je een app die weg mag? Tik erop, en selecteer Verwijder app.

opslag iphone app verwijderen

Apps verwijderen op je Android
Ga naar Instellingen > Opslagruimte. Bovenaan zie je het totale geheugen en hoeveel daarvan in gebruik is. Als je naar beneden scrollt, zie je de grootte van je apps en andere bestanden. Verwijder de apps die je toch niet gebruikt!

Muziek: een grote geheugenvreter

Niet weggooien, maar opschonen: offline playlists zijn ook een geheugenvreter. Als je deze niet meer gebruikt, raad ik aan deze te verwijderen.
Muziek die je vaak luistert, worden in je cache opgeslagen. Zo wordt het nummer sneller geladen. Maar dit kost ook opslag! Dit kun je makkelijk verwijderen. Ga naar in Deezer naar Mijn muziek > Instellingen> App > cache leegmaken.

Ruim Whatsapp op

Je Whatsapp staat waarschijnlijk vol met foto’s en video’s. En denk aan groepsgesprekken die niet meer actief zijn. Het is verstandig om deze te verwijderen. Als je telefoon echt te weinig opslag vrij heeft, kom je namelijk Whatsapp zelfs niet meer in.

iphone opslag vol opslag bijna vol

Oude gesprekken (inclusief media) wissen
In Whatsapp kan je een hele gespreksgeschiedenis verwijderen. Al je tekst en media wordt hiermee verwijderd. Dit kan je doen door naar rechts te swipen, ga dan naar Meer > Wis chat. Als je niet alles wilt verwijderen, kan je ook op los foto’s verwijderen.

Foto’s en video’s niet automatisch opslaan
Bij mij gebeurt het regelmatig dat ik de foto’s en video’s zowel in Whatsapp als op mijn telefoon heb opgeslagen. Dat kost superveel opslag, en vaak wil ik die foto’s niet eens opgeslagen hebben. Je kunt bij de Instellingen > Chats > bewaar ontvangen media uitzetten. Ook (groeps-)gesprekken waarin je niet meer deelneemt raad ik aan te verwijderen.

Foto’s in de cloud opslaan

Het kan handig zijn om het grootste deel van je foto’s en video’s ergens anders op te slaan, zodat je meer ruimte hebt op je telefoon. Denk bijvoorbeeld aan Flickr en Google Foto’s. Ruud vertelt je alles over deze apps in zijn blog.

iCloud opschonen

Het allerbeste is natuurlijk om constant een reservekopie te maken in iCloud. Zo kan je je telefoon leeg houden, maar ben je er wel zeker van dat je alles behoudt. Toch is dit af en toe een lastig programma. Ook daar te weinig ruimte, bijbetalen, etc. Renée legt alles over de iCloud precies voor je uit.

Stop zeker niet met het downloaden van coole en handige apps en met het maken van mooie foto’s. Maar hopelijk kan je met deze tips nét wat slimmer omgaan met de ruimte op je telefoon. Heb jij andere tips om ruimte vrij te maken? Laat ze achter in de comments!

Deel dit artikel