Populaire zoekopdrachten

Overzicht Entertainment

Runkeeper: van bankzitter tot hardloper

09-01-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
09-01-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Sportief was ik nooit. Maar sinds apps hun intrede hebben gedaan, heeft ook mijn sportieve leven een boost gekregen. Inmiddels kan ik niet meer zonder Runkeeper: het heeft me van een bankzitter tot hardloper gemaakt.

Gezondheidsapps de trend

Apps helpen ons leven makkelijker maken. Ze helpen je bij het plannen van je reis, je banksaldo checken en je leven organiseren en plannen. Maar apps kunnen je ook helpen gezonder te (gaan) leven en volgen daarmee de gezondheidslifestyle trend die al enige tijd is ingezet. Google en Apple spelen daarop handig in door apps als Healthkit en Google Kit te ontwikkelen die fungeren als control center: ze houden van alle apps die zich met gezondheid bezighouden (eten, slapen, sporten, hartritme, etc.) de data bij, zodat je een mooi medisch paspoort opbouwt. Een andere sportieve app is Runkeeper (voor Android en iPhone), en ik leg je uit waarom ik niet meer zonder kan.

schoenen

Eindelijk: echt hardlopen

Sportief ben ik niet geboren. Vroeger op de basisschool werd ik niet geroemd vanwege mijn sportieve kwaliteiten en vandaar dat ik altijd als laatste gekozen werd tijdens gym. Gezien mijn voetbalkwaliteiten (of beter gezegd het ontbreken ervan), zat een mooie voetbalcarrière er ook niet in. Eenmaal ouder heb een aantal jaar een sportschool gesponsord, maar echt gelukkig werd ik er niet van. Tot ik in 2006 het hardlopen ontdekte. Eindelijk had ik een sport gevonden waar je geen specifieke vaardigheden voor nodig hebt en die je altijd en overal kan doen. In de jaren die volgden heb ik wel wat hardgelopen, maar tot echt grote prestaties kwam ik nooit. Dit veranderde in 2009 toen ik mijn eerste iPhone in handen kreeg, de iPhone 3g. Het was mijn eerste telefoon die gebruikt maakte van apps. In mijn geval heeft Runkeeper mij geholpen om van een bankzitter een hardloper te worden.

Halve Marathon met Runkeeper

Drie redenen waarom ik voor Runkeeper kies

Runkeeper registreert via de ingebouwde GPS-module van de smartphone je activiteit. Naast hardlopen kan dit bijvoorbeeld wandelen, fietsen en schaatsen zijn. De app laat je weten wat je tempo is, je snelheid, welke afstand je hebt afgelegd en hoeveel calorieën je hebt verbrand (voor veel mensen de belangrijkste motivator). De afgelopen jaren zijn er veel functies bijgekomen, zoals het delen van prestaties, gedetailleerde kaarten van je looproute, connectiviteit met ‘wearables’ zoals horloges, hartslagmeters en persoonlijke coachingsprogramma’s. Zonder Runkeeper had ik waarschijnlijk nooit drie keer een halve marathon gelopen en 3100 kilometer hardlopend afgelegd. Waarom werkt een app als deze zo goed voor mij? Dit zit hem in de volgende drie punten:

  1. Je doet het ergens voor – een app als Runkeeper slaat netjes je activiteiten op en bewaart al je activiteiten. Geen enkele loop gaat op deze manier verloren en zorgt ervoor dat je prestaties tastbaar worden.
  2. Het is leuk om je prestaties te delen – niet iedereen zal het (altijd) doen, maar er loont stiekem niks meer dan te pronken met je geweldige prestaties in de app of via social media. Daarnaast zit daar nog een stukje competitie in: Runkeeper heeft namelijk een ranglijst waarbij je hoeveelheid activiteiten worden vergeleken met je vrienden.
  3. Het gebruik van apps motiveert – in veel apps kan je een trainingsprogramma volgen of doelen instellen. Via pushberichten herinnert Runkeeper je er heel subtiel aan dat het al even geleden is dat je bent gaan hardlopen en of het niet beter is om met je luie kont van de bank af te komen. Elk jaar stel ik op 1 januari een doel van het aantal kilometers dat ik het aankomende jaar wil gaan lopen. Runkeeper houdt netjes bij wat mijn voortgang is en deelt af en toe hoe je er voorstaat.

Runkeeper
Runkeeper heeft er voor gezorgd dat ik tegenwoordig veel sportiever ben dan veel van mijn vrienden. Ik ben erg benieuwd of jullie ook apps gebruiken bij het sporten, welke dat zijn en wat jullie ervaringen zijn. Laat je reactie hieronder achter!

download-android

download-app-store

Deel dit artikel