Een afstandsbediening is eigenlijk maar een onhandig ding. Driekwart van de knoppen gebruik je meestal niet en bovendien is het apparaat altijd zoek. Samsung liet onlangs wellicht de toekomst van je televisie besturen zien. Door een enorm krachtige chip kan je je toestel namelijk met je handen besturen.

Daarvoor maakt het apparaat gebruik van een camera. Door daar die speciale sterke chip, die is ontwikkeld door IBM, in te stoppen, kan het ding 2000 frames per seconde uitlezen. Bij een normale camera houdt het vaak op bij ongeveer 120 frames. Bovendien kijkt de camera niet naar het hele plaatje, maar analyseert hij welke pixels veranderen, waardoor hij enorm snel kan zien wat er zich in het frame afspeelt. Op die manier kan hij handgebaren heel nauwkeurig herkennen.

Samsung demonstreerde de televisie met chip vorige week bij een evenement in San Jose, schrijft CNET. Daar was te zien hoe iemand de televisie met die camera kon gebruiken. De chip wist verschillende handgebaren te herkennen, zoals het zwaaien met een arm, een gesloten duim en zelfs het bewegen van individuele vingers. Dat lukt tot een afstand van ongeveer 3 meter. Potentie om de afstandsbediening te vervangen ligt er dus wel, maar of Samsung er daadwerkelijk mee aan de slag gaat, is onbekend.

Beeld: Shutterstock