T-Mobile blog Founders blog
schermopname iphone
Overzicht Mobiel

Een schermopname op je iPhone maken

26-10-2021 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
26-10-2021 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wil je een schermopname op je iPhone maken? Dat kan! Je kunt een foto en een video van het scherm maken. In dit blog lees je hoe je dat doet en bespreken we handige tips. Voor de nieuwe iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro Max maar ook voor modellen als de iPhone 13, 12, 11, Xs, SE, X en 8.

Een schermopname op iPhone maken

Je kunt op twee manieren een schermopname van je iPhone maken. Door een screenshot te maken en door een video-opname te maken. Een screenshot is een afbeelding van het scherm zoals je dat op dat moment ziet. Een video-opname filmt het beeld van je telefoon.

iPhone 14

Genieten van al het moois dat Apple je te bieden heeft? Met de iPhone 14 haal je de nieuwste telefoon in huis. Sneller, beter en mooier dan ooit.

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen vorige stap

Apple iPhone 14 Zwart Apple iPhone 14 Wit Apple iPhone 14 Blauw Apple iPhone 14 Rood Apple iPhone 14 Paars Apple iPhone 14 Geel

Een video-opname van het scherm maken

Wil je het scherm van je iPhone filmen? Je kunt dan een schermopname van je iPhone maken. Dit kan vanuit het bedieningspaneel van je iPhone. Dat komt tevoorschijn als je van rechtsboven het scherm naar beneden veegt.

 • Open het bedieningspaneel.
 • Druk op het icoon met de cirkel met daarin een gevuld cirkeltje.
  • Kun je ’m niet vinden? Verderop in dit blog leggen we uit hoe je het daar zet.
 • In het icoon wordt nu afgeteld vanaf 3.
 • Veeg het bedieningspaneel weg om het beeld te filmen waarvan je graag een schermopname op je iPhone maakt.
 • Ben je klaar met opnemen? Druk linksboven op de tijd, die rood is gekleurd.
 • Er verschijnt een nieuw venster. Druk op ‘Stop’ om te stoppen met het opnemen van je scherm.

Een screenshot op je iPhone maken

Het hangt van je iPhone af hoe je een screenshot maakt. Op de iPhone 13 werkt het bijvoorbeeld anders dan op de derde generatie iPhone SE die in 2022 uitkwam. Waarom? Omdat de één Face ID heeft, de ander Touch ID. In dit blog lees je precies hoe je een screenshot met verschillende iPhone modellen maakt.

Hulp en tips bij het maken van een schermopname op je iPhone

Met een paar drukken op de juiste knoppen maak je al een film van het scherm op je iPhone. Of het nu gaat om een screenshot of video-opname. Kom je er niet uit, of ben je juist benieuwd naar handige extra mogelijkheden? Lees dan snel verder.

Ik zie het icoontje voor de schermopname niet in het bedieningspaneel

Staat het icoontje voor het maken van een schermopname op je iPhone niet in het bedieningspaneel? Dan vraag je jezelf misschien af: hoe stel je een schermopname in? Dat kun je dan zelf toevoegen.

 • Open de ‘Instellingen’-app.
 • Ga naar ‘Bedieningspaneel’.
 • Zoek onder ‘Meer regelaars’ de functie ‘Schermopname’ op.
 • Druk links daarvan op het groene plusje.
 • De functie voor screen video staat nu in het bedieningspaneel. Dit is een makkelijke opnameknop. Zo maak je voortaan snel een screenrecord.
schermopname iphone maken

Een schermopname op je iPhone nabewerken

Ook schermopnames kun je nabewerken. Dit doe je in de ‘Foto’s’-app. Druk daar op de schermopname en tik op ‘Wijzig’. Op die manier kun je het begin of het einde eruit knippen. Handig als dat niet relevant is, omdat je de video die je wilt opnemen bijvoorbeeld nog moet opzoeken.

Een screenshot van een hele pagina bewaren als pdf

Hierboven las je hoe je een screenshot op je iPhone maakt. Een makkelijke manier om het beeld vast te leggen dat jij op het scherm ziet. Wat als je bijvoorbeeld van een hele webpagina een screenshot op je iPhone wilt hebben? Dus ook van de onderdelen van de pagina die je nu even niet op het scherm ziet? Ook dat kan. Dit wordt dan als pdf-bestand op je iPhone opgeslagen.

 • Maak een screenshot op de manier waarop je dat eerder in dit blog hebt geleerd.
 • Druk op de schermafbeelding die linksonder in beeld verschijnt.
 • Druk op ‘Paginavullend’.
 • Druk linksboven op ‘Gereed’.
 • Druk op ‘Bewaar pdf in Bestanden’.

Op je iPhone een schermopname met geluid opnemen

Je iPhone maakt standaard schermopnames zonder geluid. Wil je wel geluid, bijvoorbeeld omdat je een schermopname van een video maakt? Dan kan dat. Een kwestie van instellen. Je iPhone neemt dan het geluid mee in de opname dat jij te horen krijgt via de speakers. Zo maak je een schermopname op je iPhone met geluid:

 • Open het bedieningspaneel (door van rechtsboven naar beneden te vegen).
 • Druk op het icoon voor de schermopname en hou dit ingedrukt.
 • Er verschijnt nu een nieuw keuzemenu.
 • Druk op ‘Microfoon’.
 • Deze wordt nu rood. Dit betekent dat bij je schermopname ook het geluid van de telefoon wordt opgenomen.

Schermopname op iPhone terugvinden

Je iPhone slaat schermopnames op in de ‘Foto’s’-app. Tenzij je een screenshot als pdf opslaat. Dan vind je deze terug in de ‘Bestanden’-app.

Supersnel je schermopnames delen

Schermopname klaar? Delen maar! De meeste schermopnames zijn maar een paar MB groot. Ideaal om supersnel via 5G te delen in bijvoorbeeld de groeps-app op WhatsApp.

iPhone 14

Genieten van al het moois dat Apple je te bieden heeft? Met de iPhone 14 haal je de nieuwste telefoon in huis. Sneller, beter en mooier dan ooit.

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen vorige stap

Apple iPhone 14 Zwart Apple iPhone 14 Wit Apple iPhone 14 Blauw Apple iPhone 14 Rood Apple iPhone 14 Paars Apple iPhone 14 Geel
Deel dit artikel