T-Mobile blog Founders blog
screenshot android
Overzicht Mobiel

Hoe maak je een screenshot op Android?

03-05-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
03-05-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wil je een screenshot op Android maken? Dat kan! En nog wel op verschillende manieren ook. Wij zetten alle mogelijkheden voor je op een rij. Handig, want er zijn veel verschillende versies van Android. Met dit blog ontdek jij snel hoe je het makkelijkst een screenshot op jouw Android-telefoon maakt.

Wat is een screenshot?

Een screenshot is een foto van een beeldscherm. Je kunt op je computer een schermafbeelding maken, maar ook op je smartphone. Deze foto wordt automatisch opgeslagen in je foto-app.

3 manieren om een screenshot op Android te maken

Voor Android-telefoons zijn er allerlei manieren om een schermafbeelding te maken. Wij zetten de handigste voor je op een rij. Let op: misschien werken sommige manieren niet op jouw telefoon. Dat komt omdat er een heleboel verschillende versies en uitvoeringen van Android zijn. Probeer ze dus gerust stuk voor stuk uit en kijk welke manier van een screenshot op Android maken voor jou het makkelijkst is.

hoe screenshot android

Manier 1: druk een knoppencombinatie in

De makkelijkste en snelste manier om een screenshot op Android te maken is met een knoppencombinatie. Bij verreweg de meeste Android-telefoons maak je een schermafbeelding door tegelijkertijd aan beide zijkanten de ‘volume lager’-knop en de aan-uitknop in te drukken. Hou deze ingedrukt. Vervolgens flitst je scherm en is de screenshot op Android gemaakt. Je vindt de foto daarna terug in het notificatiescherm en de foto-app.

Manier 2: hou de aan-uitknop ingedrukt

Ook met de tweede manier maak je makkelijk een screenshot. Hou aan de zijkant de aan-uitknop ingedrukt. Na een poosje krijg je een paar opties, waarvan één ‘Schermafdruk’ is. Druk erop en de screenshot op Android is gemaakt. Je vindt ‘m terug in de foto-app.

Manier 3: met een veegbeweging

Heeft je telefoon Android 11? Dan is het mogelijk om ook op een andere manier een screenshot op Android te maken. Je doet dit door het beeld dat je wilt vastleggen een beetje omhoog te vegen. Vervolgens toont je Android-telefoon een aantal mogelijkheden, waaronder ‘Screenshot’. Op die manier maak je een schermafbeelding van een openstaande app naar keuze.

Scherm opnemen met Android

Hoef je geen screenshot op Android te maken, maar wil je juist een schermopname maken? Dat kan, want je kunt het beeld dat op je telefoon te zien is opnemen. Handig als je iemand wilt tonen hoe je iets instelt op je telefoon. Een handige app om dit te doen is XRecorder, dat gratis te downloaden is. Een goed alternatief is AZ Screen Recorder (ook gratis). Hoe het werkt? Je ziet het in deze video:

Kijken wat voor jou werkt

Het maken van een screenshot op Android werkt op de meeste telefoons hetzelfde. Toch kan het op jouw telefoon afwijken van de manieren die hierboven staan. Dat komt omdat er verschillende softwareversies van Android zijn, maar ook omdat fabrikanten het besturingssysteem aanpassen om het uniek te maken. Het kan dus zijn dat het op een Samsung-telefoon weer anders werkt dan op een smartphone van OPPO.

Succes met het maken van een screenshot op Android!

Deel dit artikel