Het komt regelmatig voor dat ik een collega aan mijn bureau heb staan die iemand kent met problemen met zijn of haar telefoon. In een hoop gevallen betreft het een telefoon waar een zelf op maat geknipte nanosim in gaat, met soms ernstige gevolgen. Ik leg je uit waarom ik het simkaart knippen sterk afraad!

Minisim, microsim en nanosim

Simkaarten zijn er in diverse soorten en maten. Waar dit in het verleden beperkt was tot twee formaten, gebruiken we tegenwoordig drie verschillende formaten. De formaten worden aangeduid met een getal en de letters FF, die staan voor Form Factor:

1FF: Deze SIM heeft het formaat van een bankpas of creditcard en wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt als houder voor je kleinere SIM.
2FF: Ook wel bekend als minisim of normale SIM. Toestellen met een 2FF-SIM worden steeds minder gemaakt, dongels en Internet Sticks maken hier nog wel gebruik van.
3FF: De welbekende microsim. Tegenwoordig is dit de standaard voor de meeste smartphones. De microsim werd met de iPhone 4 geïntroduceerd.
4FF: Dit is de nanosim. Dit formaat begint steeds vaker gebruikt te worden. Deze werd geïntroduceerd met de iPhone 5.

nano-sim

Simkaart knippen: vroeger een snelle oplossing

Toen de iPhone 4 geïntroduceerd werd, waren er nog niet bij alle verkooppunten microsims beschikbaar, met uitzondering van de T-Mobile Shops. Veel verkopers hadden een schaar of een simknipper als oplossing. Op zich is dat een goedwerkende en snelle oplossing. Het koperen contact op beide formaten, de normale en de microsim, is nagenoeg gelijk en je hebt nog voldoende plastic rondom het contact. Geen probleem om deze op maat te knippen, zolang je een vaste hand hebt of een goede simknipper.

Kleine nano sim: knippen in koper

Bij de introductie van de iPhone 5 waren de nanosims niet bij alle verkooppunten beschikbaar. Ook hier dachten veel verkopers en klanten de schaar of simknipper te kunnen gebruiken. De microsim (3FF) werd op nanosimformaat (4FF) geknipt, met wat moeite in de iPhone 5 gestopt en alles leek goed te werken. Het probleem hierbij is echter dat een nanosim kleiner is dan het koperen contact van een 2FF of 3FF simkaart. Je moet dus in het koper van je simkaart knippen, als je jouw mini- of microsimkaart naar 4FF-formaat wilt krijgen. Een ander verschil is dat een nanosim dunner is dan een minisim en microsim. Hierdoor past een geknipte simkaart ook niet lekker in het toestel. Sommige inventieve mensen hebben dit opgelost door de simkaart ook nog eens te vijlen of te schuren. Je maakt hiermee de simkaart wel wat dunner, maar je loopt het risico te ver door te schuren en de andere kant van het koper te beschadigen.

5 redenen om je simkaart niet te knippen naar nano sim

Het beschadigen van het koper kan tot een aantal vervelende gevolgen leiden, wat onze onderzoeken hebben bevestigd:

  1. Verminderde dekking
  2. Geen 4G terwijl je wel in het 4G-dekkingsgebied zit
  3. Traag internet doordat het toestel geen stabiele verbinding kan opbouwen
  4. Sneller leeglopende accu doordat het toestel drie keer zo vaak een dataverbinding maakt vergeleken met iPhones met een normale nanosim
  5. Wegvallende gesprekken

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de symptomen die op kunnen treden bij verknipte simkaarten. Uiteraard is dit niet enkel van toepassing op iPhones, maar op alle toestellen die een nanosim vereisen, zoals de nieuwe Samsung Galaxy S6. Mocht je nu een op maat geknipte nanosim hebben, aarzel dan alsjeblieft niet om een nieuwe nanosim te bestellen. Dit zal de kwaliteit van je netwerk echt kunnen verbeteren!
Een nieuwe simkaart bestellen doe je via My T-Mobile, een nieuwe simkaart kost €5,09. Uiteraard kun je dit ook in de T-Mobile Shop of bij de Klantenservice bestellen, hou er echter wel rekening mee dat de simkaart dan €10,00 kost.
Ben je een zakelijke klant? Neem dan contact op met onze zakelijke klantenservice, jouw persoonlijke accountmanager of telecompartner voor advies.

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen om je simkaart niet te knippen naar een nano sim. Mocht je er nog vragen over hebben, laat ze achter in een reactie.

Beeld: Shutterstock