T-Mobile blog Founders blog
simswapping-t-mobile
Overzicht Innovatie

Simswap: wat is het en hoe beveilig je jezelf?

06-05-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
06-05-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je telefoonnummer is van jou. En van niemand anders. Toch lukt het criminelen soms om telefoonnummers van anderen in hun bezit te krijgen. Dat heet simswapping en de gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Daarom lees je in dit blog wat je ertegen kunt doen én welke maatregelen wij nemen.

Wat is simswapping?

Bij simswapping neemt iemand met criminele intenties je mobiele telefoonnummer over op een andere simkaart. Dit gebeurt op een andere telefoon dan die van jou, zonder dat je hiervoor toestemming hebt gegeven.

Waarom gebeurt simswapping?

Met simswapping krijgt iemand jouw telefoonnummer in zijn bezit. Iemand met criminele intenties doet dit niet alleen om op jouw kosten te bellen en te internetten. Diegene wil je telefoonnummer ook in bezit krijgen, omdat dit vaak als extra beveiliging gebruikt wordt voor onlineaccounts. Dat heet tweestapsverificatie.

Met tweestapsverificatie is een onlineaccount niet alleen beveiligd met een wachtwoord, maar ook met een controlecode. Bij veel diensten wordt deze, na het succesvol invoeren van een wachtwoord, per sms toegestuurd. Als de simswap is gelukt, krijgt de crimineel deze toegestuurd. Zo krijgt hij, ondanks de dubbele beveiliging, toch toegang tot een onlineaccount. Bijvoorbeeld voor die van een webwinkel.

Hoe werkt een simswap?

Een simswapper gaat geniepig te werk. Hij speurt het internet af op zoek naar persoonlijke gegevens, zoals je geboortedatum, 06-nummer en adresgegevens. Vaak kan hij ook in het bezit hiervan komen wanneer er een datalek is of jouw gegevens worden gestolen.

Op die manier neemt hij ongewenst jouw identiteit aan. Vervolgens belt de simswapper met jouw provider en probeert hij deze te misleiden, zodat jouw telefoonnummer wordt overgezet op een andere simkaart.

Hoe weet ik of ik slachtoffer ben van een simswap?

Wanneer iemand jouw telefoonnummer overneemt, heb je met jouw eigen simkaart geen toegang meer tot het mobiele netwerk. Je kunt dan niet meer bellen, ontvangt geen berichten meer en kunt ook niet meer mobiel internetten.

Mijn telefoonnummer is overgenomen, en nu?

Neem meteen contact met ons op wanneer je slachtoffer bent van simswapping. Dan blokkeren we direct de andere simkaart. Daarmee is het werk nog niet gedaan. Voer zo snel mogelijk het volgende stappenplan uit:

 • Log in op al je belangrijke onlineaccounts, zoals:
  • DigiD
  • internetbankieren
  • webwinkels
  • diensten
  • e-mail
 • Verander direct je wachtwoord. Gebruik voor elk onlineaccount een ander wachtwoord en sla deze wachtwoorden op in een wachtwoordmanager, zoals Google Authenticator of Microsoft Authenticator.
 • Pas de beveiliging voor tweestapsverificatie aan.
  • Heb je nog geen tweestapsverificatie ingesteld? Doe dit direct.
  • Heb je tweestapsverificatie met sms ingesteld? Pas dit aan naar tweestapsverificatie met een Authenticator-app.

Bescherm jezelf: tweestapsverificatie met Authenticator-app

We kunnen het ons voorstellen dat je schrikt van de mogelijke gevolgen van simswapping. Gelukkig kun je jezelf ertegen beschermen, namelijk met tweestapsverificatie.

Tweestapsverificatie is een manier om je onlineaccounts te beveiligen. Met deze methode log je eerst in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Daarna voer je ter controle een code in. Die kun je per sms toegestuurd krijgen, maar ook zelf genereren met een Authenticator-app op je telefoon.

Je onlineaccount is minder goed beveiligd wanneer je per sms een code ontvangt. Die kan namelijk onderschept worden door een simswapper. Met een Authenticator-app op je telefoon ben je beter beveiligd. De in te voeren code ververst namelijk elke dertig seconden en wordt offline op je telefoon gegenereerd. Je onlineaccount weet vervolgens wanneer een code wel of niet geldig is.

Je kunt de Authenticator-app van Google (voor Android en iOS), Microsoft (voor Android en iOS) en LastPass (voor Android en iOS) gratis downloaden. Aanrader!

Dit doen wij tegen simswapping

Ook wij proberen ons zo goed mogelijk te wapenen tegen simswapping. Deze criminelen doen zich bij onze Klantenservice voor als onze klanten, in de hoop nummers te bemachtigen. Bij de Klantenservice verscherpen we onze controles en stellen we specifiekere vragen. Op die manier verkleinen we zoveel mogelijk de kans dat iemand een simswap kan doen. Ondertussen raden we jou aan om je onlineaccounts zoveel mogelijk te beveiligen met tweestapsverificatie door middel van een Authenticator-app. Zo zorgen we er samen voor dat simswappers bij jou geen kans hebben.

Deel dit artikel