Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Slimme stoeptegels voorzien lantaarnpalen van stroom als je er overheen loopt

14-11-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
14-11-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Verlichting die werkt op zonne-energie kennen we al. Maar wist je dat de elektriciteit ook kunt opwekken via de grond? Een Amerikaanse startup, EnGoPlanet, heeft lantaarnpalen ontwikkeld die werken dankzij speciale stoeptegels die stroom opwekken als je er overheen loopt. Ze zetten bewegingsenergie om in elektrische energie.

In Las Vegas worden nu vier van deze lantaarns getest. Ze bevatten een accu die overdag, als er veel mensen langslopen, worden opgeladen via de speciale tegels. Volgens de makers biedt dat meer zekerheid dan enkel zonne-energie, omdat er altijd wel mensen over straat lopen.

De lantaarns zelf zorgen voor meer dan enkel verlichting. Er zitten USB-poorten in om je telefoon op te laden en doen ze dienst als wifi-hotspot. Daarnaast zitten ze vol met sensoren die bijvoorbeeld de luchtkwaliteit monitoren. Ook zijn ze uitgerust met bewakingscamera’s. Eigenlijk is de term lantaarn niet meer echt geschikt voor deze palen.

EnGoPlanet is niet het enige bedrijf dat aan dit soort oplossingen werkt. Het Britse Pavegen ontwikkelt ook tegels die energie opwekken als mensen er overheen lopen. Zij hebben hun tegels ook al op meerdere plekken neergelegd, maar ze niet direct gekoppeld aan lantaarnpalen.

Deel dit artikel