T-Mobile blog Founders blog
smart home hub
Overzicht Thuis

Smart home hub: alle slimme apparaten makkelijk te bedienen

29-05-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
29-05-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Een centraal aanspreekpunt om thuis al je slimme apparaten mee te bedienen: het kan met een smart home hub. Maar wat is zo’n hub precies, hoe gebruik je het en welke keuzes zijn er? In dit blog lees je alles wat je moet weten over de smart home hub.

Wat is een smart home hub?

Een smart home hub is een apparaat waarmee je alle slimme apparaten in je huis bedient. De hub koppelt apparaten aan elkaar, bijvoorbeeld een smart lamp met je telefoon. Ook populair: muziek afspelen of de thermostaat lager zetten via je smart home hub.

wat is een smart home hub

Waarom is zo’n smart home hub handig?

Zie dit smart home systeem als het brein van je huis. Met een smart home hub zijn aparte smart home apps niet meer nodig, omdat je al je apparaten bestuurt vanaf een centraal punt. Hoe meer apparaten je in huis hebt, hoe fijner het is om een smart home hub te hebben.

Hoe werkt het?

De smart home hub is verbonden met al je slimme apparaten, waardoor-ie met deze apparaten kan communiceren. Je bestuurt deze hub met een app en vaak ook met je stem.

Je smart home hub kan opdrachten geven aan apparaten. Je kunt dit automatiseren met voorgeprogrammeerde instellingen, dit noemen we ‘scènes’. Zelf kun je natuurlijk ook opdrachten geven. Een voorbeeld van hoe het werkt:

Om 22:00 uur gaat automatisch de verwarming uit en om 9:00 uur gaan de gordijnen automatisch open. Of je zegt ‘ik ga nu slapen’, waardoor de kachel en de verlichting uitgaan, terwijl het alarmsysteem juist aangaat. Handig toch?

Wat is er mogelijk in een smart home?

Per kamer zijn er verschillende mogelijkheden om je smart home hub te gebruiken. En voor ieder plekje in je huis is er wel een voordeel, van je slaapkamer tot je badkamer.

Slimme verwarming

De slimme verwarming bezorgt je veel gemak en bespaart energie voor je. Je kunt namelijk kiezen voor zone-regeling. Is er een kamer in je huis waar je niet zo vaak bent? Dan maak je die wat minder warm dan de kamer waar je juist veel tijd doorbrengt. Ook herkent de verwarming je dagelijkse routine, zodat je huis alvast lekker warm is als je bijna thuis bent.

Slim inbraakalarm 

Ben je een tijd niet thuis? Dankzij een slim inbraakalarm hoef je je geen zorgen te maken over je veiligheid. Probeert er iemand in te breken? Dan stuurt het slimme alarm automatisch een bericht naar de politie. Zo ga je met een gerust hart de deur uit.

Slimme verlichting

Lichten die aan- of uitgaan op basis van hun observaties? In een smart home kan het. Bewegingssensoren die in de gaten hebben dat je naar boven gaat, waardoor de verlichting niet aan hoeft. Dat scheelt weer stroom en zo bespaar je geld. Het is een van de voorbeelden die mogelijk is met slimme verlichting die gekoppeld is aan je smart home hub.

Wat heb je nodig om je smart home goed te laten werken?

Een smart home betekent dat veel apparaten online zijn en dat vraagt nogal wat van je internetverbinding. Je hebt daarom veel bandbreedte nodig. Je smart home werkt het beste met Glasvezel. Hiermee haal je namelijk altijd de beloofde snelheid. Je apparaten hebben dan geen last van een overbelast netwerk.

Glasvezel is een stabiel netwerk dat ons groeiende dataverbruik aankan. Dit netwerk is perfect om de vele slimme apparaten die je thuis hebt de betrouwbare verbinding te geven die ze nodig hebben. Bovendien heeft Glasvezel een hoge kwaliteit en is het milieuvriendelijk. Check daarom of Glasvezel ook beschikbaar is bij jou in de wijk.

Omdat slimme apparaten verspreid over je huis staan, is het ook belangrijk dat er overal in je huis een goede verbinding is. Met het mesh-netwerk zorg je voor een draadloos wifi-netwerk met verschillende modems. Zo zorg je voor een betrouwbare verbinding voor alle apparaten in en om je huis.

Postcodecheck

Wil jij weten of Glasvezel beschikbaar is op jouw adres? Doe de Postcodecheck en ontdek het meteen.

Deel dit artikel