T-Mobile blog Founders blog
smart home systeem
Overzicht Thuis

Smart home systeem aanleggen? Let hierop

28-10-2021 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
28-10-2021 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je huis slim maken: het kan met een smart home systeem. Zo’n systeem kun je zelf aanleggen. Ook als je niet handig bent met technische apparaten. Wel zijn er meerdere dingen om op te letten, of die je nodig hebt. Ontdek ze in dit blog!

Wat is een smart home systeem?

Een smart home systeem is een systeem waarmee je de slimme apparaten bij je thuis bestuurt. Zo kun je met een druk op de knop de kachel aanzetten, gordijnen dicht doen of de slimme deurbel beantwoorden. Zonder dat je daar allerlei verschillende apps voor nodig hebt. Met een smart home systeem bestuur je die vanuit één centraal apparaat of een app.

Waarom een smart home systeem nemen?

Met een smart home systeem maak je jouw huis slimmer. Dat is fijner wonen en je spaart op termijn ook nog eens geld uit. Een smart home systeem zorgt dat de kachel niet langer dan nodig aan staat en dat je op goedkope momenten de was doet. Met zo’n systeem kom je altijd thuis in een opgewarmd huis en weet je precies wat er in de koelkast ligt. Zo koop je niet onnodig veel boodschappen. Het zijn slechts een paar van de mogelijkheden met Google Home-apparaten die je huis smart maken.

Een smart home systeem aanleggen: zo pak je dat aan

Ben je om en wil je ook een smart home systeem aanleggen? Dat kan! Wel zijn er een paar dingen om op te letten.

Gebruik het beste internet

In een smart home zijn veel meer apparaten online dan in een gewoon huis. Je internetverbinding krijgt het dus behoorlijk druk. Voor een goed werkend smart home systeem heb je daarom veel bandbreedte nodig. Het beste internet? Glasvezel. Daarbij gaat uploaden even snel als downloaden. Met een smart home is dat heel belangrijk, omdat de slimme apparaten veel informatie delen. Dit uploaden ze. Doe snel de postcodecheck om te achterhalen of glasvezel op jouw adres beschikbaar is. Dan heb jij het beste internet voor een smart home systeem.

Postcodecheck

Weten of Glasvezel op jouw adres beschikbaar is? Ontdek het binnen een minuut met onze Glasvezelcheck.

Gebruik één platform

Een verzameling aan smart home producten maakt je huis nog niet slim. Gebruik een smart home systeem om de apparaten optimaal te gebruiken. Maak een keuze voor één systeem en niet meerdere. Alleen dan ervaar je het gemak van een smart home. Zo bedien je vanuit één app of apparaat je slimme huis. Dit kan bijvoorbeeld met Google Assistent, Apple HomeKit of Amazon Alexa.

Koppel slimme apparaten aan je smart home systeem

Uit zichzelf werken slimme apparaten los van elkaar. Slimmer is om de apparaten te koppelen aan het centrale platform dat je uitkoos. Deze systemen, zoals Google Assistent of Apple HomeKit, werken via een app en via slimme speakers. Daar kun je tegen praten. Handig om vanuit je luie stoel de kachel aan te zetten of om de gordijnen dicht te doen. Een kwestie van vragen en de slimme apparaten, die zijn gekoppeld aan het smart home systeem, doen de rest.

Dat is nog niet alles. Wanneer je meerdere apparaten koppelt aan je smart home systeem, kunnen ze onderling informatie delen. De bewegingssensor ziet dat jij de gang in loopt. Hij laat dit weten aan de slimme verlichting daar. Die gaat daarom aan. En dat alles sneller dan dat jij bij het lichtknopje bent.

Nog een voorbeeld? De deursensor merkt dat je elke ochtend om 7.30 uur de deur uit gaat. Handige informatie voor de slimme thermostaat, die jouw persoonlijke verwarmingsschema daarop aanpast. Zo staat de kachel niet onnodig aan tot 9.00 uur. Scheelt jou weer centen.

smart home systeem slimme apparaten koppelen

Dingen om op te letten

Er zijn steeds meer slimme apparaten voor thuis. Die zijn ook steeds betaalbaarder. Goed nieuws, want zo is een smart home systeem voor iedereen binnen handbereik. Zeker nu steeds meer woningen Glasvezel hebben.

Controleer slimme apparaten op hun beveiliging

Je woning is met de komst van slimme apparaten steeds vaker online. Handig, want zo kun jij makkelijk met apparaten communiceren. Op afstand de kachel aanzetten, via de beveiligingscamera checken wie bij de deur staat: allemaal hartstikke handig.

Dat jij op afstand toegang hebt tot deze apparaten, betekent dat andere mensen dat ook kunnen. Terwijl dat niet voor hun ogen is bedoeld. Wees daarom scherp op je smart home beveiliging. Lees hier reviews over. Vraag het na bij verkopers. Zoek uit hoeveel aandacht fabrikanten besteden aan de beveiliging van producten. Zeker bij veel opvallend goedkope producten schiet de beveiliging er vaak bij in.

Hou je apparaten up-to-date

Naast een goede basisbeveiliging van je smart home systeem, is het belangrijk dat je de verbonden apparaten regelmatig update. Op die manier krijgen ze de laatste beveiligingsupdates. Zo blijven ze zo goed mogelijk beveiligd. Check voor elk slim apparaat regelmatig of er nieuwe updates beschikbaar zijn. Zoek vooraf uit wat het updatebeleid van een fabrikant is. Slim om te weten waarop je kunt rekenen.

Deel dit artikel