Populaire zoekopdrachten

Overzicht Entertainment

Smart wearables: de zomer voorbij

17-07-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
17-07-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Zodra ik begin juli de intro hoor van ‘Radio Tour de France’ is de zomer voor mij echt begonnen. Ik ben dan ook nogal bezeten van sport. En in de zomer zijn er veel geweldige sportevenementen. Ik volg vrijwel alles op de voet. Van de Tour tot de KLM Open en van Wimbledon tot, geloof het of niet, zelfs het Skûtsjesilen op de Friese meren. Mijn telefoon speelt daarbij een essentiële rol. Het bijhouden van tussenstanden of het invullen van poultjes met vrienden en collega’s om de uitslag juist te voorspellen, zijn daar maar enkele voorbeelden van. Ik kan er serieus van balen als mijn telefoon geen FM-radio ondersteunt die het mogelijk maakt om het dataverkeer een beetje te dempen. Ik ben een grootgebruiker.

Continu op je telefoon kijken maakt niet populair

Thuis levert me dat niet altijd de populariteitsprijs op. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds betere smart wearables, kleine draagbare apparaatjes zoals horloges die in verbinding staan met het internet. In 2014 werden er in Europa bijna 3 miljoen units verkocht en het vooruitzicht is dat dat snel gaat groeien. Een berichtje of een uitslag aflezen op je horloge scheelt in ieder geval weer een greep naar de telefoon. Een beetje kunstmatig is het nog wel, maar dat gaat snel veranderen. Zowel in het consumeren van sport, als in het zelf bedrijven ervan. En gelukkig, vooral voor de niet-sportliefhebbers onder ons, op heel veel andere terreinen.

De opmars van de smart wearables

De eerste generatie smart wearables maakte het vooral mogelijk om je eigen gedrag inzichtelijk te maken. Vaak moest je dan nog wel je telefoon bij de hand hebben om de data uit te lezen en op te slaan. Ik herinner me gesprekken met relaties die me vragend aankeken met een blik van ‘wil ik dit echt weten?’, als ik ze liet zien hoeveel stappen ik die dag had gelopen of hoe diep ik de nacht ervoor geslapen had. Toch geloof ik in de verdere verbetering van deze technologie.

Er zijn Kidswatches die zich speciaal richten op het monitoren van jonge kinderen. Als ouder kun je instellen dat ze binnen een bepaald geografisch gebied moeten blijven; komen ze daarbuiten dan krijg je een melding. Of je kinderen kunnen je bellen via de telefoonfunctie op de watch als dat nodig is.  Mijn collega Ruud Huigsloot heeft hier eerder al over geschreven: de-raak-nooit-meer-je-kind-kwijt-app. Een ander voorbeeld van een te gekke wearable is The Dash – smart earphones. Het zijn waterdichte, multifunctionele oordopjes om draadloos muziek af te luisteren, je prestaties te meten en in een vliegtuig geen last te hebben van huilende kinderen. En via de Apple Watch kan je in Londen al in- en uitchecken voor de metro. Net als met de introductie van de smartphone zullen er zo weer legio toepassingen komen die ons leven binnen een mum van tijd gaan versimpelen en verrijken.

Inspelen op nieuwe behoeftes

Voor telecomaanbieders gaat er ook het nodige veranderen. Horloges worden naast een verlengstuk van de telefoon ook vooral gezien als een modeartikel. Dat betekent dat de gebruiker op een andere manier tot zijn keuze zal komen dan bij het aanschaffen van een smartphone. Er komt concurrentie van modehuizen die dezelfde smartwatches gaan verkopen. Tegelijkertijd is het een kans voor telecomaanbieders om gebruikers mee te nemen in de fascinerende mogelijkheden die er meer en meer ontstaan en ze daarin te adviseren. Dan moeten ook de abonnementsvormen voorzien in de behoeften van de gebruiker. Bijvoorbeeld door de klant een extra SIM aan te bieden voor in de wearable, als onderdeel van je bestaande contract voor mobiele telefonie. Op de eerste Wearable Wednesday Live konden klanten en partners van T-Mobile recentelijk al met elkaar in discussie gaan over tal van nieuwe producten en mogelijkheden. Mocht je die gemist bekijk dan hier alsnog de sfeerrapportage van Wearables Wednesday Live!

Persoonlijk verheug ik me vooral op het verder verbeteren van de functionaliteit van de hartslagmeter via de sensoren op de smartwatch. Nu heb ik voor een secure meting nog een aparte borstband nodig die ik link met mijn telefoon die ik tijdens het fietsen nog altijd nodig heb om via GPS mijn route te tracken als ik op een mooie zomeravond door de duinen fiets.

Kortom, de zomer kan voor mij niet lang genoeg duren. Alhoewel, nog even en dan gaat de schaatsbaan weer open! Je eigen rondetijden realtime aflezen op je horloge, hoe cool is dat?

Apps die sport leuker maken

Ik ben benieuwd naar de sportapps die jij gebruikt, laat het me onderstaand weten. Mijn favorieten om elk seizoen optimaal door te komen zijn:

Runkeeper Elite (iOS / Android): Historie van je eigen activiteiten, tijden, hartslag en route.

Mylaps Skate (iOS): Op sommige schaatsbanen in Nederland actief om je rondetijden en totale geschaatste afstand bij te houden.

Golfshot (iOS / Android): Tijdens een rondje golf bijhouden van je score en via GPS opvragen van handige informatie als afstand tot de vlag (werkt ook in combinatie met Android Wear).

NOS Teletekst (iOS / Android): Raar maar waar, naast Twitter, de beste manier om snel op de hoogte te zijn van de laatste sportuitslagen.

Deel dit artikel