Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Entertainment

Je smartphone gebruiken achter het stuur? Minister Schultz wil dat verbieden

28-11-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
28-11-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Het is al verboden om je smartphone in je hand te houden als je achter het stuur zit. Maar als het aan minister Schultz van Infrastructuur en Milieu ligt, wordt de smartphone helemaal uit de auto verbannen. Dat zegt ze vandaag in het Algemeen Dagblad. Zelfs in een houder zorgen smartphones volgens haar voor te veel afleiding.

En dat heeft als gevolg dat er een grotere kans is op ongevallen. “Dus we moeten verder kijken”, aldus Schultz in de krant. “Verbieden is een optie.” De minister zegt echter ook naar andere oplossingen te willen kijken. Ze haalt daarbij onder meer inspiratie uit Pokémon Go. “Als je Pokémons wilt vangen, schakelt de telefoon ook uit als je te hard gaat.”

Zo’n technische blokkering ziet ze wel zitten. Daarom gaat de minister in gesprek met telecombedrijven om te kijken of het mogelijk is of bepaalde functies op smartphones tijdens het rijden uit te schakelen. De auto zou de smartphone volgens haar ook helemaal kunnen overnemen tijdens het rijden. Een soortgelijk voorstel werd eerder dit jaar ook al gedaan door Veilig Verkeer Nederland.

Die organisatie vindt dat de huidige maatregelen niet streng genoeg zijn om ongevallen door smartphonegebruik te voorkomen. De organisatie wil het gebruik van smartphones blokkeren als je sneller gaat dan 30 km/u. Maar daar moet volgens VVN wel rekening gehouden worden met mensen die hun smartphone als navigatiesysteem gebruiken of voor medepassagiers.

In de VS kwamen toezichthouders vorige week met ongeveer dezelfde plannen.

Deel dit artikel