Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Je smartphone kan verraden of je ongeletterd bent

15-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
15-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Volgens de Verenigde Naties zijn er wereldwijd 775 miljoen (!) volwassenen de minimumvaardigheden om te lezen en te schrijven. Zij zijn in zekere mate ongeletterd, en dat brengt grote beperkingen met zich mee. Zo is het voor laaggeletterden en analfabeten bijvoorbeeld heel erg moeilijk om een opleiding te volgen om daarna een goede baan te vinden.

Om laaggeletterde mensen in ontwikkelingslanden in kaart te brengen heeft een Noorse onderzoeker een methode ontwikkeld om die mensen op te sporen. Dat deed hij met behulp van een smartphone. De man, Pål Sundsøy, bekeek voor zijn onderzoek (pdf) de smartphonedata van deelnemers in een ontwikkelingsland in Azië.

Door GPS-coördinaten te bekijken, kon Sundsøy zien dat laaggeletterden zich vaker in arme wijken bevonden. En zo zijn mensen die weinig bellen of weinig sms’jes sturen vaker laaggeletterd. Aan het onderzoek deden in totaal 76.000 mensen mee, van wie bekend was wat hun vaardigheden op het gebied van lezen en schrijven zijn.

Die grote hoeveelheid data die de smartphones leverden, zorgde er uiteindelijk voor dat een slimme computer met een nauwkeurigheid van 70 procent kon voorspellen of een deelnemer ongeletterd is. Daarmee zou deze methode het opsporen van ongeletterden veel sneller kunnen maken – en kan het probleem dus ook sneller aangepakt worden.

Deel dit artikel