Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Van smartphone tot VR-bril: deze 5 dingen kondigde Google gisteren aan

05-10-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
05-10-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

We kennen Google vooral als een bedrijf dat diensten aanbeidt, hoewel het in samenwerking met fabrikanten ook al wel apparaten maken. Denk bijvoorbeeld aan de Nexus-smartphones. Maar de techgigant gaat zich nog veel meer richten op hardware, werd gisteren duidelijk tijdens een presentatie van het bedrijf.

Daar liet Google maar liefst vijf hardwareproducten zien onder de noemer ‘Made By Google’: van een smartphone tot een VR-bril en zelfs een eigen router: Google Wifi. Een strak design, veel aandacht voor gebruikerservaring en Google’s slimme assistent staan centraal. Een overzicht:

1. Pixel en Pixel XL

Het paradepaardje van Google zijn de Pixel-telefoons. De Google Pixel (5 inch) en de Pixel XL (5,5 inch) zijn de eerste smartphones die Google helemaal zelf heeft ontworpen en gefabriceerd. Ze draaien uiteraard op Android, bevatten volgens Google de beste smartphonecamera ooit en laden razendsnel op (7 uur gebruik in 15 minuten opladen). In eerste zijn ze instantie in drie kleuren te verkrijgen: Really Blue, Very Silver en Quite Black. De blauwe variant zal slechts in beperkte oplage beschikbaar zijn. Een echt hebbeding dus.

De smartphones zullen verkrijgbaar zijn in 32 GB en 128 GB. Je krijgt er daarnaast onbeperkte cloudopslag bij voor al je foto’s, zonder kwaliteitsverlies. Het toestel is in eerste instantie in vijf landen te koop, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Wanneer hij in Nederland uitkomt is nog onduidelijk; ook de Nederlandse prijs is niet bekend. In Duitsland begint de prijs rond de 750 euro, oplopend tot 1000 euro voor een Pixel XL met 128 GB opslagcapaciteit.

2. Daydream View

Google Daydream View

Wie virtual reality en Google zegt, komt al gauw uit bij de Google Cardboard. Dit kartonnen brilletje werd een aantal jaar door Google geïntroduceerd om de adoptie van virtual reality voor smartphones te versnellen. Maar het bedrijf heeft sindsdien hard gewerkt aan zijn eigen virtual reality-platform: Daydream. Onderdeel daarvan is onder andere een VR-bril: de van stof gemaakte Daydream View. Wanneer hij in Nederland beschikbaar komt is nog niet bekend. In de Verenigde Staten zal hij 79 dollar kosten, wat goedkoper is dan de Samsung Gear VR (100 euro).

Onderdeel van het Daydream-platform is ook een standaard voor smartphones. Fabrikanten die telefoons willen maken die geschikt zijn voor de VR-bril van Google, moeten aan bepaalde eisen voldoen. De eerste smartphone die aan de eisen van het apparaat zal voldoen kennen we al: dat is de Pixel van Google.

3. Google Home

Google Home

We wisten al dat hij er aan zat te komen: de slimme speaker Google Home. Dit apparaat plaats je in je huiskamer en is met je stem te besturen. Net zoals in de Pixel zit ook hier de Google Assistant ingebakken. Daardoor kun je er tegen praten om dingen te vragen of opdrachten te geven, waar je ook bent in de ruimte waar hij staat. Google wil dat de assistent een centrale rol gaat spelen in jouw leven. Je kunt bijvoorbeeld het antwoord op rekensommen vragen, te weten komen wat voor weer het morgen wordt, je agenda voor laten lezen of er je slimme verbonden apparaten mee besturen.

In de Verenigde Staten is de slimme speaker te bestellen voor 129 dollar. Wanneer hij in Nederland beschikbaar komt is nog niet bekend.

4. 4K Chromecast Ultra

Google Chromecast Ultra

Nu steeds meer online video in 4K-kwaliteit te vinden is, wil je die natuurlijk ook soms op je tv kunnen bekijken. Als je televisie deze resolutie ondersteunt, kun je nu de Chromecast Ultra gebruiken om bijvoorbeeld Netflix in 4K naar je tv te streamen. De Chromecast Ultra is een aanvulling op al eerder gelanceerde Chromecasts van het bedrijf. Naast 4K ondersteunt hij ook high dynamic range (voor een breder kleurenspectrum), waardoor je kleuren extra mooi getoond worden. Natuurlijk moet je tv dat dan ook ondersteunen. Een prijs is al bekend: 79 euro, maar wanneer hij te koop is wordt later bekend.

5. Google Wifi

Google Wifi

Levensbehoefte nummer één: goed werkend internet. Google belooft die nu ook naar je huis te brengen met zijn eigen router: Google Wifi. Het apparaat is vooral bedoeld voor echt grote huizen want je kunt er makkelijk twee of meer aan elkaar koppelen om je netwerkbereik uit te breiden. Mocht je ook in je tuin of op je balkon geen bereik hebben, dan kun je een tweede router gebruiken om daar alsnog je wifi-signaal te kunnen ontvangen.

Via een app kun je overigens ook zien welke apparaten er met je netwerk verbonden zijn – en zelfs die apparaten tijdelijk de toegang ontzeggen. Handig als je kinderen zich niet realiseren dat eten toch een íets belangrijkere levensbehoefte is.

Deel dit artikel