T-Mobile blog Founders blog
sms diensten blokkeren
Overzicht Innovatie

Sms-diensten blokkeren en hoge kosten vermijden: ik leg het je uit

11-02-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
11-02-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Trap niet in banners of e-mails die zeggen dat je een gelukkige winnaar bent van een iPhone of cadeaukaart. Vaak zit je na het invullen van je telefoonnummer vast aan een duur sms-abonnement. Zonder gewonnen iPhone. Ik leg uit hoe je deze sms-diensten kunt blokkeren.

Zogenaamde gratis energie, gewonnen iPhone en €500 aan cadeaubonnen

Renée schreef het al, je Whatsapp is niet verlopen. Nu ben ik niet graag de brenger van slecht nieuws, maar je hebt waarschijnlijk geen 500 euro aan cadeaubonnen of een jaar gratis energie gewonnen. Deze vorm van winacties zijn mogelijk opgezet door oplichters. Helaas zijn er van dit soort winacties veel verschillende voorbeelden te vinden.

sms diensten

Je vindt dit soort voorbeelden overal, in phishing e-mails, pop-ups of soms zelfs in Whatsapp-berichten. Eerder waren deze berichten vooral gericht op het binnenhalen van persoonlijke gegevens. Vandaag zien we ook vaak dat er gevraagd wordt om je gegevens, bijvoorbeeld na het maken van een veel te makkelijke quiz. Het lijkt alsof je alleen even je telefoonnummer achterlaat, maar in werkelijkheid neem je een abonnement op een betaalde sms-dienst, die je dan bijvoorbeeld €12,00 in de week kost.

Ik heb per ongeluk een sms-dienst afgesloten. Wat nu?

Je kunt gelukkig een aantal dingen doen om te een sms-dienst stop te zetten.

  • Krijg je een sms’je die je niet wilt ontvangen? Reageer dan met ‘STOP’. De sms-dienst wordt dan vaak automatisch gestopt.

Wil je zien of je betaalde abonnementen hebt afgesloten op jouw abonnement?

  • Ga dan naar Payinfo.nl, de veilige website van de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten.
  • Kies Inzien en opzeggen
  • Voer je telefoonnummer in (dit keer kan je dit wel veilig doen!)
  • Je krijgt per sms een code, vul deze in.
  • Je ziet links de betaalde abonnementen staan. Rechts in beeld kun je abonnementen op sms-diensten opzeggen. Voer hiervoor het telefoonnummer in waarvan je sms’jes ontvangt, kies vervolgens de dienst die je wilt opzeggen.

payinfo

Hoe kan ik sms-diensten blokkeren?

Je kunt ook voorkomen dat je automatisch sms-diensten betaalt via je factuur. Ga hiervoor naar je instellingen in My T-Mobile. Onder Blokkades vind je de mogelijkheid om betaalde sms-diensten te blokkeren. Scroll naar beneden, bij Betalen van sms-diensten of mobiele diensten (FTMSC) en kies Blokkeren:

blokkade instellen

Hopelijk heb ik je kunnen helpen met je vragen over het blokkeren van sms-diensten. Als er nog onduidelijkheden zijn, of je twijfelt over een prijsvraag: laat het weten in een reactie. Ik geef graag antwoord!

Deel dit artikel