Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

How to Snapchat: uitleg voor elke 20plusser

23-06-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
23-06-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Snapchat. Je kunt er nu écht niet meer omheen. Een rondje navraag op kantoor wees uit dat velen behoefte hadden aan een uitleg, want de app lijkt lastiger dan hij echt is. Na mijn uitleg weet je alles!

Snapchat: de basiskennis

Snapchat is een nieuwe manier van online communiceren en er zijn nogal veel mensen die dit doen. Het social media platform heeft al meer dan 200 miljoen gebruikers, die dagelijks (!) meer dan 400 miljoen snaps verzenden. Een snap is een foto of video van 1 tot 10 seconden die je kunt sturen aan mensen apart, of in je ‘verhaal’ kunt zetten. In Nederland gebruiken inmiddels meer dan een miljoen mensen Snapchat, het is voor jongeren naast Whatsapp het favoriete kanaal om mee te communiceren.

Voordat ik verder ga met mijn uitleg: download Snapchat gratis op je iPhone of  op je Android.

Navigeren door Snapchat

Het beste is om dit te ervaren. Als je neefje van 4 het kan, dat lukt het jou waarschijnlijk ook wel. Er is niet een heel duidelijk menu zoals je dat bent gewend in andere apps. De key is: tikken en swipen op je scherm, na een tijdje proberen volgt het allemaal vanzelf. Nee, echt.

Filters, smileys en tekst op je foto op video

Je kent de nieuwe T-Mobile commercial al en je kunt nu dus een remake maken van het shot van de man met hondenoren. Zet Snapchat op de selfiestand, druk wat langer op het gezicht op je scherm en dan komen alle speciale filters tevoorschijn.
Nadat je een foto of video hebt gemaakt kun je naar links en rechts swipen voor allerlei filters, dus zonder dat je eerst op je gezicht tikt. Op die manier kun je video’s versnellen, dat is echt hilarisch, en laten zien hoe hard je gaat. Beter niet tijdens het autorijden. Ook kun je allerlei stickers en tekst (in verschillende fonts en kleuren) toevoegen met de icoontjes rechtsboven. Ook altijd doen: tekenen op je foto!

snapchat

Mijn beste snaps ever

Mijn Verhaal

Mijn Verhaal is jouw reeks aan foto’s en video’s die 24 uur bewaard blijven. Mensen met heel veel volgers zullen over het algemeen geen privésnaps (zie het volgende punt) gebruiken, maar gewoon hun leven delen in hun ‘story’ ofwel ‘mijn verhaal’. De zender van een ‘mijn verhaal’ kan wel precies zien wie de snap precies hebben bekeken, dus stiekem gluren is er eigenlijk niet echt meer bij.

Privésnaps (en verschil met Mijn Verhaal)

De naam zegt het al: dit is 1 op 1 contact met foto’s en video’s. Na één keer bekijken is de foto of video verdwenen en dus niet nog een keer te zien. Die snelle vorm van 1-op-1-interactie en de creativiteit in het beeld maakt Snapchat veel leuker dan Whatsapp. Je kan een privésnap ook naar meerdere personen sturen.

Realiseer je wel dat mensen elke dag één snap kunnen kiezen om te herhalen, dus een beeld is niet per se meteen weer weg. En er kunnen screenshots gemaakt worden, al krijgt de verzender daar wel een melding van. Dus voorzichtig aan met 18+-activiteiten.

Discover-verhalen

Dit is leuk! En veel! Dit is branded content van grote (media)bedrijven en wordt door jeugd beter geconsumeerd dan televisie. En dan is er in deze categorie ook nog ‘live’: verhalen van die dag, die over actueel nieuws gaan en samengesteld worden met input vanuit Snapchatters. Tik hier een beetje doorheen en je zal zien dat de manier van verhalen delen zal veranderen en dat je in de eerste seconde meteen iemands aandacht moet pakken.

Leuke snappers om te volgen

Je kan mensen als vriend toevoegen door met Snapchat je camera te richten op het spookje van een ander. Zo scan je de persoonlijke code. Ook kan je iemand toevoegen door een gebruikersnaam in te vullen of door de mensen in je contactenlijst gewoon toe te voegen. Onderstaand een aantal opmerkelijke mensen.

Celebs:

 • DJKhaled305 – Snapchat celebrity. Key om te volgen.
 • Rickthesizzler – Justin Bieber
 • Garyvee – Internet personality
 • Tai Lopez – Verbaas je over de wereld van deze ondernemer
 • Lindseypelas – Lindsey Pelas houdt het altijd ‘netjes’, maar is toch 18+
 • JoopBuyt – Joop Buyt is een mustfollow als je Haags bloed hebt
 • TheMagicianClub – M’n favoriete DJ
 • Lilkleine – Je blijft je verbazen bij deze snaps
 • Kimkardashian – Kim Kardashian

Brands:

 • Ns_online – De vrienden van het spoor
 • Mashable – Fanatieke techies
 • Disneystudio – Disney op Snapchat
 • GQ_magazine – GQ Magazine
 • Vspink – Victoria Secret

Zo, nu heb je geen reden meer om weg te duiken voor deze app. Nog vragen over het gebruik ervan? Stel ze in de comments, dan help ik je verder met de tofste app van dit moment.

Deel dit artikel