Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Entertainment

Facebook en Twitter beloven haatdragende berichten binnen 24 uur te verwijderen

02-06-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
02-06-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Haatdragende berichten worden binnen de EU voortaan binnen 24 uur van social media verwijderd. Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft hebben beloofd dat ze meewerken aan nieuwe regels waarmee dit is geregeld voor alle landen die bij de EU horen.

De EU voert de regels in om onder meer het racisme tegen vluchtelingen op internet aan te pakken. Daarnaast gebruiken terroristische groeperingen het internet om jongeren te recruiteren en radicaliseren. Ook dit kan makkelijker worden aangepakt dankzij de nieuwe regelgeving.

Hoe het in de praktijk werkt? Gebruikers kunnen posts op bijvoorbeeld Facebook of Twitter markeren als ze denken dat deze niet in de haak zijn. Die optie was er al, maar de techbedrijven hebben nu belooft dat er binnen 24 uur na het rapporteren naar de post wordt gekeken en er actie wordt ondernemen. Daarbij worden indien nodig ook hele accounts verwijderd.

Vorig jaar kreeg Twitter nog veel kritiek, omdat het te weinig zou doen aan bedreigingen en rascisme via zijn netwerk. Eind vorig jaar scherpte Twitter daarom zijn regels aan en sindsdien heeft het bedrijf 125.000 accounts verwijderd.

Deel dit artikel