Voor doven en slechthorenden kan het lastig zijn om een gesprek te volgen in een drukke omgeving, bijvoorbeeld op een verjaardag. Het Nederlandse bedrijf SpeakSee vond een oplossing. Met behulp van een draagbare microfoon en een app worden gesprekken omgezet naar geschreven tekst en is het wel mogelijk om mee te doen in een groepsgesprek.
SpeakSee werd bedacht door de 23-jarige Jari Hazelebach. Zijn beide ouders zijn doof en het was voor hen moeilijk om een gesprek te volgen op verjaardagen. Hazelebach besloot een oplossing te bedenken.
Het idee is eenvoudig: iedereen die meedoet aan het gesprek draagt een microfoon met een andere kleur. Alles wat je gesprekspartners zeggen, wordt naar geschreven tekst vertaald. In de app heeft de tekst dezelfde kleur als de microfoon van degene die het zegt. Een dove of slechthorende kan zo meelezen en het gesprek volgen.
SpeakSee is niet alleen handig voor op een feestje, maar ook in de les. Als de leraar de microfoon draagt, wordt er automatisch een transcript gemaakt van wat hij tijdens de les vertelt. Die transcripten kun je vervolgens gebruiken om de stof te leren. Ook zorgt de app ervoor dat bijvoorbeeld video’s automatisch ondertiteling krijgen.
Verdere ontwikkeling
De ontwikkeling van SpeakSee wordt versneld met behulp van het FutureLab van T-Mobile. En dat is nodig, want momenteel is de Engelse versie van de app het meest vergevorderd, ook al is SpeakSee een Nederlands bedrijf. Er moet nog veel woorden worden toegevoegd aan de app om de Nederlandse versie goed te laten werken.
Daar worden onze collega’s van T-Mobile voor ingeschakeld. Zij worden gevraagd om een aantal teksten in te spreken, die vervolgens gebruikt worden om de spraakherkenning en woordenschat van de app te verbeteren. En dat gaat heel voorspoedig: op dit moment hebben al ruim negenhonderd collega’s meegeholpen aan het project.