Populaire zoekopdrachten

ET phone home
Overzicht Geen categorie

E.T. Phone home: spraakherkenning voor beginners

03-11-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
03-11-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Laatst stelde een collega mij een vraag die ik niet direct kon beantwoorden. Ik besloot een hulplijn in te schakelen en pakte mijn telefoon. Ik drukte het ronde knopje op mijn iPhone wat langer in en zei: “Bel Peter”. De collega die de vraag stelde keek me wel even raar aan, zeker toen ik een paar seconden later mijn telefoongesprek startte. Spraakherkenning. In de jaren ’90 probeerde het Belgische bedrijf Lernout & Hauspie voor het eerst spraaktechnologie aan de man te brengen, achteraf gezien waren ze hun tijd misschien iets te ver vooruit. De afgelopen jaren is spraaktechnologie sterk ontwikkeld. In 2015 nam de spraaktechnologie opnieuw een vlucht en lijkt de stap naar massaal gebruik onder consumenten niet ver weg. Wat voorheen alleen leek weggelegd voor buitenaardse wezens in een speelfilm van Steven Spielberg, staat nu met een simpele handbeweging tot onze beschikking.

Platformoorlog

Reden voor deze doorbraak is vooral het beschikbaar maken van spraaktechnologie voor diverse talen. Apple maakte in April 2015 als eerste hun spraakherkenningsprogramma ‘Siri’ beschikbaar in het Nederlands, in juni gevolgd door Google Now.  Daarmee lijkt het gebruik van spraakherkenning vooral gedreven te worden door de partijen achter de grote platformen. Microsoft heeft zijn slimme assistent ‘Cortana’ in de Windows 10 upgrade ook beschikbaar gemaakt voor PC’s en eind oktober is ondersteuning op de XBOX beschikbaar. Ondersteuning van de Nederlandse taal door Microsoft laat helaas nog even op zich wachten. In alle gevallen is het de bedoeling dat je via spraakbediening een persoonlijke assistent tot je beschikking hebt die je leven makkelijker maakt, zowel zakelijk als privé.

Marshmallow

De verschillen tussen de spraakassistenten zijn niet groot. Een voordeel van Google Now is dat het ook op een iPhone of met Windows 10 werkt. Google focust zich daarbij vooral op het persoonlijk maken van informatie. Het liefst nog voordat je zelf weet dat je het nodig hebt. Een bekend voorbeeld is hoe laat je moet vertrekken voor je afspraak als het druk is op de weg. Het gemak van Siri lijkt zich weer wat meer te richten op het bedienen van telefoonfuncties zoals het starten van een app of het sturen van een berichtje. De verwachting is dat deze onderlinge verschillen steeds kleiner worden. Zo heeft Google Now met de nieuwe Android 6 Marshmallow update de mogelijkheid ingebouwd voor Android apps om spraakondersteuning toe te staan. Overigens is de LG Nexus 5X, het eerste toestel dat jaarlijks als eerste met de nieuwste versie van Android uitkomt, vanaf nu met een exclusief aanbod bij T-Mobile te koop. Ook zal T-Mobile, naar verwachting eind november, als eerste operator de nieuwe Microsoft toestellen 950 en 950 XL gaan aanbieden.

LG Nexus 5X

“Zoek foto 29 oktober”

De basis is dus gelegd nu elk zichzelf serieus nemend softwareplatform spraaktechnologie heeft omarmt. Toch zie of hoor je om je heen nog weinig mensen een spraakcommando geven om de telefoon te bedienen. Op zich niet zo gek als je (onbekende) mensen om je heen hebt en je op je privacy gesteld bent. Maar voor iedereen die graag tijd bespaart en nog niet bekend is met de mogelijkheden kan ik je aanraden om eens een aantal simpele opdrachten uit te proberen. Het werkt verrassend goed en simpel. Zowel voor Siri, Google Now als voor Cortana zijn er genoeg tips te vinden die je op weg helpen. Wist je bijvoorbeeld dat je heel gemakkelijk je foto’s van een bepaalde dag uit je eigen fotoarchief kunt opvragen? Een vraag stellen en binnen enkele seconden het gewenste antwoord krijgen, werkte dat thuis ook maar zo!

Een kwestie van doen

De herkenning van spraak werkt nagenoeg feilloos. Uiteraard blijft er ook nog wel wat te wensen over. Het zou helemaal leuk worden als je bijvoorbeeld hele zinnen kunt vertalen als je in het buitenland bent en de taal niet goed spreekt, om maar eens wat te noemen. Toekomstmuziek? Dan op zijn minst de nabije toekomst. Door het gebruik op andere toestellen dan alleen je telefoon, zoals Apple TV of XBOX zal het gebruik meer en meer gemeengoed worden en daar zullen de ontwikkelaars zeker op inspelen.

Als je nog niet eerder een spraakopdracht hebben gegeven, probeer dan eens één van mijn 5 favoriete opdrachten:

  1. Zet energiebesparing aan (Siri). Het veranderen van een instelling, bijvoorbeeld om je batterijduur te verlengen.
  2. Wie zingt dit? / What is this song? (Siri/ Google Now/ Cortana). Als je de titel en/of artiest van een liedje dat je ergens hoort snel wilt vinden.
  3. Zet mijn wekker (Siri/Google Now/Cortana). Om de wekker op je telefoon in te stellen.
  4. Gaat het regenen vandaag? (Siri/Google Now). Voor de weersverwachting op jouw locatie.
  5. Kop of Munt? (Siri). Altijd handig om te bepalen wie dat vervelende klusje moet doen.

Siri

Bovenstaande voorbeelden zijn vooral huis, tuin en keuken opdrachten die je snel kunt uitvoeren. Ik ben heel benieuwd welke spraakopdrachten jij gebruikt. Als je ze achterlaat in een reactie, kunnen andere lezers ze ook eens proberen.

 

Deel dit artikel