Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Studenten bedenken innovatieve oplossing voor overbodige stroompunten

10-08-2019 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
10-08-2019 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wat doe je met een overbodig geworden stroompunt? Die vraag stelde T-Mobile aan een groep studenten van Nyenrode Business Universiteit. Zij bedachten een innovatieve oplossing: onze overgebleven stroompunten sluiten we aan op een open data netwerk vol sensoren. Die meten op diverse plekken in ons land nu het weer, de luchtkwaliteit en diverse andere ‘open data’ die worden teruggegeven aan de Nederlandse maatschappij. En zo wordt iets wat overbodig was, ineens weer nuttig.

De oplossing komt voort uit de SDG Challenge: een wedstrijd waarin studenten oplossingen bedenken die de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties moeten waarmaken. T-Mobile deed dit jaar voor het tweede jaar op rij mee aan deze challenge. De studenten die de oplossing bedachten werden uiteindelijk vierde in het eindklassement.

Ewout Karel, innovation manager bij T-Mobile, begeleidde het team. Hij is razend enthousiast over deze groep jonge denkers: “Jonge mensen gaan standaard uit van circulariteit. Dat vind ik enorm verfrissend!”. Tijd om hem aan de tand te voelen over deze bijzondere wedstrijd.

Wat is de SDG Challenge?

“Een challenge waarbij wij als T-Mobile zoeken naar een positieve bijdrage van een team studenten aan de Sustainable Development Goals. Dat zijn er best een hoop, maar ik geloof dat we op een belangrijke hoeveelheid van die doelen een positieve impact kunnen hebben. Samen met de studenten zoeken we naar opties voor een meer sustainable future.”

Waarom deed T-Mobile mee aan deze wedstrijd?

“De wereld om ons heen verandert snel en dat is ook nodig. We moeten namelijk op zoek naar meer duurzame manieren van produceren en dienstverlening. Grote bedrijven moeten in deze transitie meebuigen en mee veranderen. Maar wat je ziet is: als je dagelijks bezig bent met je eigen werk – marketing, finance, netwerken bouwen – schiet vernieuwing er snel bij in. Veel bedrijven optimaliseren het huidige aanbod, T-Mobile was juist op zoek naar vernieuwing. Studenten zijn nieuwe denkers bij uitstek. Daarom hebben we ons door hen laten inspireren.

Welke uitdaging hebben jullie de studenten gegeven?

“We zagen dat bij het samenvoegen van twee netwerken naar één netwerk een hoop extra stroompunten overbleven. Zonde! Daarom hebben we de studenten gevraagd na te denken over een andere manier om deze stroompunten in te zetten. We hebben ze verder zoveel mogelijk vrij gelaten. Vernieuwers moet je nooit teveel beperken denk ik.”

Wat vind je van hun oplossing?

“Te gek natuurlijk! Ze hebben bedacht om de overgebleven stroompunten aan te sluiten op een open datanetwerk. De sensoren in dat netwerk kunnen bijvoorbeeld het weer, de luchtkwaliteit, luchtvochtigheid of UV-straling op de verschillende punten meten. Zo kan er door het land open data aan de Nederlandse maatschappij worden geleverd en heeft iedereen er wat aan. De energie die dat kost wordt teruggewonnen door een zonnepaneel, dus het is ook nog eens energieneutraal. Win-win!”

Wat heb je van de studenten geleerd?

“Het ruime perspectief dat zij hebben vond ik iedere keer weer verfrissend. En dat zij altijd uitgaan van circulariteit vind ik ook mooi. Ik heb de challenge dan ook als heel inspirerend ervaren. Er wordt open gedacht. Daar word ik als innovator natuurlijk hartstikke happy van!”

En… wat hebben zij van jou geleerd denk je?

“Dat zou je eigenlijk aan hen moeten vragen. Maar ik hoop dat ik ze heb kunnen inspireren. Dat ik heb laten zien dat bij corporate bedrijven echte vakmensen werken. En dat ze inzien dat als vakmanschap en vernieuwing samen jammen, dat beide partijen leren en verder komen. En natuurlijk hoop ik dat de studenten in hun idee geloven, genoeg om er ook echt hun business van te maken.”

Deel dit artikel