Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Innovatie

Sydney heeft zijn eigen Internet of Things-netwerk

06-09-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
06-09-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

In de Australische hoofdstad Sydney is een netwerk voor het Internet of Things live gegaan. Het LoRaWAN-netwerk, wat staat voor low power, long range is in een straal van 5 kilometer rondom de wijk Barangaroo te vinden, waardoor apparaten in dat gebied nu met elkaar kunnen communiceren.

Ben je als ondernemer benieuwd naar de laatste innovaties op het gebied van productiviteit, technologie, groei en connectiviteit? Check dan Founders, onze zakelijke blog!

In totaal kunnen duizend apparaten op het netwerk worden aangesloten, schrijft ZDNet. Het netwerk opereert op een bepaalde, lage bandbreedte. LoRa is een bepaalde standaard waarmee apparaten met elkaar kunnen praten. Omdat deze apparaten vaak maar een beperkt aantal functies hebben, hebben ze niet veel energie of bandbreedte nodig om onderdeel te zijn van het Internet of Things. Een broodtoaster hoeft bijvoorbeeld alleen maar een signaaltje te geven als hij klaar is, of te starten als hij een signaaltje van een ander apparaat krijgt.

Nederland

Nederland is op dit vlak al veel verder dan Australië, waar het netwerk in Sydney een primeur is. Amsterdam werd vorig jaar al voorzien van een eigen LoRa-netwerk. Dat werd destijds opgezet door een groep die zich The Things Network noemt.

Inmiddels zijn er landelijke IoT-netwerken beschikbaar in ons land. Ook T-Mobile is bezig met zo’n netwerk, waarbij gebruik gemaakt wordt van een andere technologie dan LoRA, namelijk NarrowBand-IoT. Dit is de standaard die is vastgesteld door de organisatie, die ook verantwoordelijk is voor de technologie achter 3G en 4G, waarmee je op je smartphone verbinding maakt met internet.

Deel dit artikel