T-Mobile blog Founders blog
Overzicht Innovatie

T-Mobile start 17 juni met werkzaamheden voor glasvezelnetwerk

06-06-2019 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
06-06-2019 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

De aanleg van het glasvezelnetwerk begint in de Haagse wijk Segbroek. Die wijk werd niet per ongeluk gekozen, vertelt CEO Søren Abildgaard. “We wilden een gebied vinden om te beginnen met de aanleg dat dicht bij ons eigen huis is.”

Daar zijn meerdere redenen voor: “Ons hoofdkantoor zit hier, waardoor het eenvoudig is om gesprekken te voeren met de gemeente. Maar ik woon hier ook in de buurt. Ik fiets dus zelf door de wijk heen, waardoor ik zelf een gevoel krijg van hoe het gaat.”

Ook voor de gemeente Den Haag was Segbroek een duidelijke keuze, vertelt wethouder Richard de Mos van Economie, Sport en Buitenruimte. “Veel mensen in Segbroek zijn al klant bij T-Mobile, dat is een pluspunt.”

T-Mobile CEO Søren Abildgaard in gesprek met de pers

T-Mobile wil alternatief zijn

De aanleg van een glasvezelnetwerk is volgens Abildgaard hard nodig. “In Nederland is slechts 35 procent van de huishoudens verbonden met glasvezel. Dat moet veranderen. Het gaat er niet alleen om dat onze kinderen Fortnite kunnen spelen, maar ook om hoe we zaken doen en hoe we leven. In Nederland lopen we wat achter. ”

[related_article id=”13152″]Bovendien is er volgens hem veel te weinig concurrentie op het gebied van glasvezel. “Waar ik woon, kun je alleen voor VodafoneZiggo kiezen”, aldus de CEO. Mocht je dus ooit over willen stappen op een andere provider, dan kan dat niet wegens een gebrek aan alternatieven. “Wij willen dat alternatief zijn.”

Ook wethouder De Mos vindt het belangrijk dat er snel internet komt in Den Haag. “Tegenwoordig is alles via het internet te bereiken. Dan is het belangrijk dat de huishoudens in Den Haag snel internet krijgen.”

Toekomst

Die verandering komt snel. In september moeten de eerste aansluitingen er komen en in maart 2020 moet het glasvezelnetwerk in Segbroek klaar zijn. Daarmee zet T-Mobile een grote stap in de vervulling van de belofte die het bij de fusie met Tele2 deed. Bij die fusie beloofde de provider namelijk glasvezel in de gemeente Den Haag uit te rollen, om de connectiviteit in ons land verder te versnellen en te verbeteren.

Maar natuurlijk houdt de uitrol van glasvezel niet op bij Segbroek. Na de afronding van dit project, volgt de rest van Den Haag. “Anders krijgen we ruzie met de rest van de stad”, lacht wethouder De Mos.

En ook andere steden in Nederland moeten voorzien worden van glasvezel. Maar welke steden na Den Haag als eerste aan de beurt zijn, wil Abildgaard nog niet zeggen. “Maar we hebben hier wel binnen de raad van bestuur over gesproken, en besloten dat we op dit gebied erg agressief zullen zijn. Dit is wat we nodig hebben om goed te kunnen concurreren.”

Alle betrokken partijen tekenden tijdens het event het bouwbord

Netwerk voor iedereen

De glasvezelkabels worden aangelegd door VolkerWessels Telecom en gefinancierd door Primevest Capital Partners, vertelt Primevest-CEO Bas van Dongen.

[related_article id=”13160″]“De investeringen worden gedaan door institutionele beleggers, en dan met name pensioenfondsen en verzekeraars. Wat daarbij uniek is, is dat de investeerders puur het netwerk financieren en het beheer ervan aan een andere partij overlaten.”

T-Mobile huurt dus het netwerk om zijn diensten te verspreiden onder gebruikers. “Maar wat heel belangrijk is, is dat netwerk voor iedereen gebruikt gaat worden”, aldus Van Dongen. En dat heeft voordelen: “Hoe meer mensen en bedrijven het netwerk kunnen gebruiken, hoe lager we de kosten kunnen houden.”

Deel dit artikel