T-Mobile blog Founders blog
telefoon in water gevallen
Overzicht Mobiel

Telefoon in water gevallen: wat kun je doen

25-10-2022 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
25-10-2022 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Is je telefoon in het water gevallen? Of is hij goed nat geworden door een flinke bui op je kop? Of je telefoon nu waterdicht is of niet, je kunt verschillende dingen doen. Lees in dit blog alle mogelijkheden om je telefoon te redden!

Wat moet je doen als je telefoon in het water gevallen is?
Heb je pech en is je telefoon in het water gevallen? Of iets dat ook vaak voorkomt: is je telefoon in de wc gevallen? Dit zijn de eerste stappen om de kans op permanente schade te voorkomen:

  1. Zet je telefoon uit.
  2. Maak hem goed droog met een doek. Let wel op dat er geen pluisjes in de ingangen komen.
  3. Verwijder het hoesje.
  4. Haal de simkaart uit je telefoon.
  5. Zoek snel uit of je telefoon waterdicht is.
telefoon in water gevallen 2022

Wat moet je niet doen wanneer je mobiel in het water gevallen is?

Er zijn ook duidelijke dingen die je beter niet kunt doen als je mobiel in het water gevallen is:

  • Een föhn gebruiken om je telefoon te drogen. De telefoon is niet bestand tegen deze hitte.
  • Water wegblazen. Kans is groot dat je juist water naar binnen blaast.
  • Hem in de magnetron leggen.

Telefoon in rijst leggen?

Je telefoon in rijst leggen, is dat een optie? Nee. Dit is een indianenverhaal. Het idee daarachter is dat rijst vocht onttrekt. Maar uit verschillende studies is gebleken dat dat niet het geval is. Zeker in het Nederlandse klimaat werkt dit niet. Bovendien heb je het risico dat rijstkorrels in je telefoon vast komen te zitten. Het beste volg je gewoon de vijf stappen bovenaan in dit blog.

Welke telefoons zijn waterdicht?

Steeds meer telefoons zijn waterdicht. Ze hebben daarvoor een IP67- of IP68-certificaat. Hiermee weet je zeker dat ze voor een bepaalde periode onder water kunnen blijven. Handig, want zo heeft je telefoon een goede kans een val in het water te overleven. Toch is het slim voorzichtig te blijven met je telefoon in de buurt van water. Dit komt omdat de waterbestendigheid na een tijdje minder wordt. Inmiddels is vanaf de iPhone 7 elke iPhone waterdicht. Hieronder zie je welke iPhone en Android telefoons bij ons allemaal een IP67- of IP68-certificaat hebben en daarmee tegen water kunnen:

Hoe zit het met waterschade en je verzekering?

Is telefoon in het water gevallen en werkt hij niet meer zoals het moet? Dan moet je kijken naar je verzekering. Een telefoon met waterschade valt namelijk niet binnen de garantie die een telefoonfabrikant zoals Apple en Samsung aanbiedt. Is het thuis gebeurd? Dan is de kans groot dat je de schade kan verhalen op je inboedelverzekering. Wanneer de telefoon in de wc gevallen is bijvoorbeeld. Gebeurt de schade buitenhuis, omdat je met een telefoon in je broekzak in het water springt? Dan krijg je de schade waarschijnlijk alleen bij een aanvullende verzekering. Tip: bekijk je verzekering hoe het bij jou zit en wat er mogelijk is om je telefoon te verzekeren.

Deel dit artikel