Niets zo vervelend als een plensbui waardoor je helemaal doorweekt bent. Terwijl je van tevoren op Buienradar zag dat je de druppels nog nét kon ontwijken als je op het juiste moment kan vertrekken. Maar het KNMI en de Wageningen Universiteit hebben een nieuwe mogelijkheid gevonden om neerslag waar te nemen op het moment dat de regen uit de hemel valt.

Voor dat trucje maken de onderzoekers gebruik van gsm-masten. Als het regent, zijn de signalen die de masten naar elkaar sturen, namelijk minder sterk. Hoe harder het regent, hoe minder sterk het signaal wordt. Door te meten in welke mate de sterkte van het signaal afneemt, konden de onderzoekers van het KNMI en de universiteit de intensiteit van een regenbui meten.

Dus maakten de onderzoekers 2,5 jaar gebruik van 2000 straalverbindingen van T-Mobile. Op basis daarvan maakten ze regenkaarten, die werden vergeleken met al bestaande radarbeelden en regenmeterdata. Daarmee kan de accuraatheid van een neerslagradar verbeterd worden, stelt het KNMI. Dat kan helpen om te bepalen of je een paraplu nodig hebt of niet.

Maar het weerinstituut ziet ook toepassingen voor tropische ontwikkelingslanden. Daar zijn data uit radarbeelden of regenmeters vaak schaars of helemaal niet beschikbaar. De telefoonmasten kunnen dan helpen om toch een goede indicatie van de neerslag te geven.

Beeld: Shutterstock