Wij verbeteren continu ons netwerk en dat gebeurt op basis van jóuw snelheidsmetingen! We vroegen Dejan Radosavljevik, netwerk-expert bij T-Mobile over de achtergronden van deze snelheidsmetingen.

Wat zijn die snelheidsmetingen nou eigenlijk?

“Via onze dekkingskaart kan je inzoomen op een locatie. Er verschijnen dan ‘zeshoeken’ dat een snelheidsmeting laat zien. Deze zeshoeken zijn ongeveer 200 meter breed en 200 meter hoog. Als je een rechthoek ziet, betekent dat ons 4G-netwerk op die locatie getest is door één of meerdere klanten. Je ziet aan de linkerkant vervolgens hoeveel tests er zijn uitgevoerd, en wat de gemiddelde- en maximale snelheid van ons 4G-netwerk toen was. Die metingen kunnen zowel binnen als buiten zijn gedaan.”

4g-meting-afbeelding-2

Hoe wordt de snelheid van jullie 4G-netwerk gemeten?

“Alle metingen die je in de dekkingskaart ziet worden gedaan met de Ookla Speedtest.net app. Klanten van alle mobiele providers kunnen deze app downloaden op hun toestel. Met die app kun je de snelheid van jouw mobiele netwerk meten op bepaalde een locatie. Bijvoorbeeld bij jou thuis. Doordat onze klanten speedtests uitvoeren, maakt dit het voor ons mogelijk om de metingen van onze klanten te weergeven op de dekkingskaart. Natuurlijk gebeurt dit helemaal anoniem.”

Wat gebeurt er met mijn snelheidsmeting?

“T-Mobile neemt alle metingen die zijn gedaan met de Ookla’s Speedtest app af om de gemiddelde en maximumsnelheid te berekenen. Deze analyses gebruiken we om te beoordelen of de klantervaring van ons netwerk net zo goed is als wij verwachten. Daarnaast kunnen we deze analyses gebruiken om te bepalen op welke plaatsen wij ons netwerk kunnen verbeteren.”

Wat zeggen deze getallen precies?

“De snelheidsmeting is een momentopname, die door verschillende factoren wordt beïnvloed. Je kunt hier dus geen rechten aan ontlenen. Hoe groter het aantal metingen, des te beter kunnen we de verwachte snelheid op jouw locatie bepalen. Bij een klein aantal metingen geeft het natuurlijk wel een indicatie.”

“In opdracht van T-Mobile heeft DIKW een onafhankelijke analyse van Ookla’s speedtest.net metingen gedaan. Dit is uitgevoerd van oktober 2014 tot september 2015. Hieruit bleek dat het 4G-netwerk van T-Mobile sneller is dan het netwerk van andere providers. Daar zijn wij dan ook enorm trots op!” Bekijk zelf het rapport (pdf)

Zelf eens testen?

Je kunt zelf ook snelheidstests uitvoeren. Dit kun je o.a. doen via de Ookla’s Speedtest.net app voor Android of iOS.

Als je zelf wilt testen, is het goed om te weten dat:

  • Alleen de metingen van het 4G-netwerk via de Ookla Speedtest.net app te zien zijn in de dekkingskaart.
  • Je test niet direct zichtbaar is in de dekkingskaart. Dit duurt meestal enkele dagen. Op dit moment kan het wegens een storing zelfs iets langer duren dan dat.
  • Het doen van speedtests data kost uit je internetbundel. Dit is afhankelijk van de snelheid. Hoe hoger de snelheid, hoe meer MB’s de test verbruikt, denk aan 50 MB tot bijna 200 MB.
  • De gegevens anoniem worden verwerkt, we zien niet wie de test heeft gedaan.
  • Als een GPS locatie niet kan worden herkend of wanneer een test een extreem hoog is of voor 4G technisch onmogelijk resultaat toont, wij deze gegevens uit de data filteren. Dan is er iets mis gegaan. Alle andere metingen die wij van Ookla Speedtest.net krijgen, tonen wij in onze dekkingskaart.
  • Het kan zijn dat je snelheidstest niet precies op jouw locatie wordt weergegeven, dit kan komen door de nauwkeurigheid van je GPS locatie.

Hoe meet ik de snelheid van het netwerk?

  1. Installeer de Ookla app voor Android of iOS.
  2. Zorg dat je verbonden bent met het 4G-netwerk van T-Mobile en dus niet op wifi zit.
  3. Start de test via de Ookla Speedtest.net app.
  4. Je ziet direct hoe snel het 4G-netwerk op jouw locatie is.

Wat zijn jouw resultaten uit de Speedtest? En wil je meer lezen over de speedtest, check dan dit artikel van Dejan op Linkedin over 4G snelheden in Nederland.

Beeld: Shutterstock