T-Mobile blog Founders blog
t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Thuis bedien je je muziek straks met je stem

20-10-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
20-10-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Een specifiek nummer aanzetten of de nieuwste playlist afspelen. In niet al te lange tijd kun je dat ‘gewoon’ doen door tegen je speakers te gaan praten. Speakers worden namelijk steeds vaker uitgerust met microfoons, waardoor ze zelf ook geluid op kunnen vangen. Je hoeft hem dan alleen nog maar opdracht te geven.

Het schoolvoorbeeld van zo’n speaker is de Echo van het Amerikaanse bedrijf Amazon. Dat is een soort cilinder met microfoon waar een spraakassistent in zit: Alexa. Zij is vergelijkbaar met Siri van Apple. Je kunt haar opdracht geven om een product (bij Amazon) te bestellen, maar ze kan ook muziek voor je afspelen.

Steeds meer fabrikanten werken aan de integratie van spraakherkenning of zo’n ‘praatpaal’ als de Amazon Echo. Google brengt eind dit jaar in de Verenigde Staten zijn Google Home op de markt. Dat is een soort kastje met Google’s eigen slimme assistent, die simpelweg Google Assistent heet.

Ook audiofabrikanten zoals Denon en Sonos werken aan systemen om dit mogelijk te maken. De eerste gaat met zijn systeem HEOS, waarmee je muziek van allerlei streamingsdiensten kunt luisteren, een samenwerking aan met Amazon. Ook Sonos kiest voor de assistent Alexa. Amazon is hiermee nog niet actief op de Nederlandse markt en de spraakbesturing zal de komende tijd vooral in het Engels beschikbaar zijn, maar het is een kwestie van tijd totdat ook jij gaat praten tegen je speaker.

Deel dit artikel