Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Tip van #demoedervanstas Shazam

06-05-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
06-05-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Zonder dat ik het vorige blog schreef met het doel er een serie van te maken, is hier deel twee uit de serie #demoedervanstas. Dit keer geschreven op 10 km hoogte, onderweg van Boekarest naar Nederland.

Ik was daar voor een workshop en ontving van mijn moeder het volgende WhatsApp bericht: “2e app-tip!! SHAZAM. Tik erop als je op de (auto)radio of ergens mooie muziek hoort en de app zorgt dat je direct de naam het nummer en de artiest op je scherm krijgt.” Ikzelf gebruik de app al jaren, maar mijn moeder kende de app nog niet en toen ik wat rondvroeg waren er meer mensen die de app nog niet kenden. Daarom nu deze tip.

Muzikale vingerafdruk

Net als je vingerafdruk is een muziekfragment net zo uniek dat je in slechts een paar seconden al een nummer kunt herkennen, dat heet music fingerprinting. Shazam (iOS/Playstore) is een app die daar gebruik van maakt. De app neemt kleine stukjes muziek op, zoekt daar via internet de naam van het nummer en artiest bij. Superhandig wanneer je weer eens een nummer hoort waar je door gegrepen wordt, zonder dat je weet welke artiest het speelt, of wat de titel van de plaat is. Zelf ben ik met behulp van Shazam aan World Without you Möwe Remix van Hudson Taylor gekomen.

Het gebruik van de app is gemakkelijk. Als je de app opstart komt er een grote blauwe bewegende cirkel in beeld. Eén keer tikken en Shazam begint met het opnemen van de muziek. Hierbij is het wel handig dat je dicht bij de speaker staat. Ook is het handig om niet op de verjaardag van tante Bep te staan met alle omgevingsgeluiden van dien.

Zodra de app voldoende geluid heeft wordt de fingerprint naar de server van Shazam gestuurd. Binnen een paar seconden heb je als het goed is de naam van je nieuwe favoriete muziek. Het handige is dat het nummer ook in je my Shazam opgeslagen wordt. Zo kun je ze nooit meer kwijtraken. Zelf ben ik fan van de automatische functie. Zet hem aan en de app gaat gewoon lekker luisteren. Alles wat herkend wordt, komt in je lijst terecht.

Vanuit je My Shazam kun je het nummer gelijk aanschaffen of aan je Spotify toevoegen. Ik wacht zelf nog met spanning op de Deezer integratie.

Vraag het aan Siri

Heb je een Apple device dan maakt Siri je het leven nog makkelijker. Zonder je telefoon te unlocken kun je aan Siri vragen wat er nu draait. Start Siri door de thuisknop ingedrukt te houden en geef het commando “Welk nummer speelt?” en met een paar seconden heeft Siri via Shazam het nummer voor je. Handig toch!

Inmiddels zie ik uit het raam Amsterdam al liggen. De landing wordt ingezet en de opklaptafeltjes moeten omhoog. Tijd om af te sluiten.

Download Shazam (gratis)

download-android download-app-store

Tot de volgende tip van #demoedervanstas! Heb je vragen aan #demoedervanstas? Laat het onderstaand weten of op twitter met #demoedervanstas.

Deel dit artikel