Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Valse reclame, zó verleidelijk

17-11-2015 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
17-11-2015 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Hoe irritant! Al die zogenaamde tegoedbonnen van de H&M of Albert Heijn die je via een vage Facebookpagina worden aangeboden. Maar natuurlijk alleen als je bij de eerste 100 mensen hoort die de pagina bezoeken! Ik moet eerlijk zeggen; ik word ook wel eens verleid tot dit soort acties. Ook ik heb op de button “Ja, ik ontvang graag een H&M-tegoedbon t.w.v. €450” geklikt.

Al mijn Facebookvrienden doen het, dus dan ik ook. Zodra ik allerlei persoonlijke gegevens moest invullen, ben ik afgehaakt. Niet omdat ik me opeens heel bewust was van de gevaren van phishing, maar meer omdat ik te laks was om alles in te vullen en geen zin had in allerlei spam in mijn mailbox. Als ik nu allerlei nare verhalen lees over identiteitsdiefstal of zelfs identiteitsfraude, ben ik héél blij dat ik mijn gegevens toen niet heb afgegeven. Maar over het algemeen ben ik niet erg veilig bezig online. Hoe ik dat weet? Via de quiz van Alert Online!

T-Mobile en Alert Online

Door mijn werk bij T-Mobile ben ik meer te weten gekomen over Alert Online, een partner van ons en tevens een super goed initiatief. Alert Online is een landelijke campagne die zich richt op veilig internetten en is een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Op alertonline.nl kun je allerlei situaties, tips en tricks lezen die je helpen om beter beschermd te zijn tegen cybercriminaliteit. En helemaal fijn: je hoeft geen techneutentaal te spreken om alles te begrijpen en alle tips zijn gemakkelijk toe te passen!

Alert Online

Tips & tricks

De tips die mij het meest hebben geholpen:

Leer phishingmails herkennen.
Phishingmails zijn e-mails waarin er wordt gevraagd om je persoonlijke gegevens. Bijvoorbeeld een e-mail van de bank om je pincode te wijzigen of een nieuw wachtwoord te kiezen. Vaak wordt gevraagd om op een link te klikken. Aan rare zinnen of linkjes, die niet naar de officiële website verwijzen, herken je deze e-mails al snel. Officiële instanties zoals verzekeraars en banken zullen nooit per e-mail of telefoon om zulke gegevens vragen. Meld phishing altijd bij de politie!

Vermijd oplichting door valse webwinkels.
Koop alleen bij betrouwbare webwinkels en bij voorkeur bij webwinkels die een keurmerk hebben, zoals dat van thuiswinkel.org. Via de Online Shopscan van Consuwijzer kun je checken of een webwinkel veilig is. Ik kijk dus voortaan even of de webwinkel waar ik wat wil bestellen wel oké is.

Gebruik een beveiligde verbinding bij online betalen en bankieren.
Check altijd of je een beveiligde verbinding hebt als je online wilt betalen of bankieren. Je herkent een beveiligde verbinding aan het groene slotje in de adresbalk van je browser en aan het begin van het webadres; dit begint met ‘https://’ in plaats van ‘http://’. Pas op met openbare Wi-Fi-netwerken, deze zijn niet veilig om mee te bankieren.

Maak regelmatig een back-up.
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het nog nooit heb gedaan, een back-up maken van mijn laptop. Een back-up maak je om belangrijke bestanden te herstellen als deze beschadigd zijn of apparaten gestolen zijn. Bewaar je back-up op een veilige plek en versleutel de bestanden eventueel voor extra bescherming. Als je, net als ik, geen idee hebt hoe je een back-up moet maken, kijk dan op veiliginternetten.nl voor een handige uitleg.

Groot risico

Waarom ik nou zo’n groot risico loop slachtoffer te worden van cybercrime? Ik gebruik al sinds mijn MSN-fase hetzelfde wachtwoord, ik maak nooit een back-up (want: hoe moet dat?), ik koop vaak kleding online en als ik ergens ben log ik direct in op het Wi-Fi-netwerk. Kortom: gevaar uit iedere hoek.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Of ben jij wel volledig beschermd tegen cybercrime? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Deel dit artikel